A fost o vreme, si poate ca vartejul asta se continua si azi, in care diversi tamaduitori recomandau in dreapta si-n stanga, la nord si la sud, tuturor sa manance grau incoltit. Cereala asta pusa in nitica umezeala si cu lastar rasarit ajunsese sa repare multe boli. Ba sustineau unii ca graul incoltit a facut minuni si in cancere avansate.  Profesor dr Pavel Chirila, unul dintre greii terapiilor naturale, mai ales cele sprijinite pe farmacia verde, sustine insa ca omul nu trebuie sa manance niciodata embrioni, deci sa nu manance niciodata grau incoltit. A da grau incoltit in cazuri de cancer, sustine prof. Pavel Chirila, este chiar ceva daunator. Fiindca dai ceva ce se multiplica, adica embrionul ce se inmulteste, de exemplu grau incoltit, tocmai in cazul unei boli unde pacostea vine tocmai din faptul ca celulele canceroase se inmultesc nebuneste scapate de sub control. In consecinta, din punctul de vedere al greselii de a manca embrioni, painea alba in exces s-a aratat ca poate duce la cancere de colon. Dar painea alba in exces provoaca si diabet si inlesneste aparitia unui sir de boli. Tocmai de aceea tot mai mult se recomanda intoarcerea la painea neagra, painea cu tarate, pentru ca aceasta favorizeaza nu numai o digestie buna, dar si un tranzit intestinal corespunzator. Scotand in procesul de obtinere a fainii pentru painea alba tocmai produsele valoroase din bobul de grau, s-a incercat suplinirea pierderii elementelor folositoare sanatatii cu adaosuri de E-uri, care numai bine nu fac organismului.