Pericole - Nevertebratele nu mai sunt de joaca... Oare ne mai vine sa cantam "Un meduz si o meduza/ Stau pe plaja buza-n buza"? Acum, cand nevertebratele gelatinoase au devenit foarte mari?
A trecut vremea micutelor meduze ino
Pericole - Nevertebratele nu mai sunt de joaca... Oare ne mai vine sa cantam "Un meduz si o meduza/ Stau pe plaja buza-n buza"? Acum, cand nevertebratele gelatinoase au devenit foarte mari?
A trecut vremea micutelor meduze inofensive de care nu ne feream prea mult. Le ocoleam pentru ca ne provocau repulsie. Sau le puneam ca ornamente in castelele de nisip, in copilarie. Dar ce ne facem acum cu "monstrii" marini care inoata in voie pe litoralul nostru? Sunt mari, au "rochite" violete si ne urzica daca le atingem din greseala.   PANICA LA MAL. "Mama, mama, m-a muscat o meduzaaa!", plangea un copil intr-o zi pe plaja. Micutul avusese ghinionul sa se intalneasca in apa cu o Rizostoma Pulmo, acum doua saptamani. Isi freca umarul pe care ramasesera urme gelatinoase si tipa cat il tinea gura. Cat sa alerteze intreaga plaja. Si toti se-ntrebau ce s-o fi-ntamplat in apa linistita care nu parea nicidecum periculoasa. Sau noi n-o stiam asaa€¦Â    EXPLICATIA SPECIALISTILOR. "Meduza care apare pe litoralul nostru vara este Rizistoma Pulmo", explica Dragos Micu, cercetator stiintific la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa", din Constanta. Specialistul spune ca aceste nevertebrate gelatinoase mari si albastre care urzica au fost dintotdeauna acolo, la malul Marii Negre, dar nu erau atat de multe si atat de mari. In ultimii zece ani s-au transformat datorita - pentru ele - si din cauza - pentru noi - schimbarilor climaterice. "Sunt efecte ale incalzirii globale. Anul acesta, fiind apa foarte calda si hrana din abundenta, s-au inmultit si s-au apropiat foarte mult de mal. Acum urzica mai tare, pentru ca se apropie de conditiile optime de dezvoltare. Au devenit precum cele din Mediterana", mai spune Dragos Micu. Vestea si mai proasta este ca in urmatorii ani vor fi mai multe si mai "agresive". Poate vor intra in apele noastre si alte specii, periculoase pentru viata omului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.