Raul Pana aproape de sfarsitul romanului "Un rau necesar" de Alex Cava, n-am banuit cine este asasinul urmarit cu asiduitate de agentul special FBI Maggie Oa€™Dell si ceilalti colegi ai sai. Nici nu aveam cum. Pentru ca autorul reusest
Raul Pana aproape de sfarsitul romanului "Un rau necesar" de Alex Cava, n-am banuit cine este asasinul urmarit cu asiduitate de agentul special FBI Maggie Oa€™Dell si ceilalti colegi ai sai. Nici nu aveam cum. Pentru ca autorul reuseste sa plaseze actiunea pe mai multe piste, parcurgerea lor fiind absolut necesara unei anchete, dar cele mai multe nu duc la tinta. Asa se petrece si in realitate. Nu toate banuielile sunt confirmate. Nu orice suspect se dovedeste a fi vinovat. Iti trebuie multe cautari pana cand te plasezi pe fagasul potrivit care te conduce la adevar. Dar pe cine urmaresc politistii cu atata inversunare? Pe un pedofil - dovedit a fi un om al bisericii - , dar si pe un ucigas de preoti. Primul ucide baietei din dorinta de a-i elibera de cosmarul abuzurilor sexuale la care i-au supus unii prelati si de a le oferi mantuirea.  Al doilea este de fapt o femeie care ii pedepseste tocmai pe cei care au profitat de inocenta unor copii si i-au pangarit. Si ea face parte din clerul catolic. Naratiunea este perfect credibila si inspirata din scandalurile care s-au tinut lant in SUA, legate de comportamentul indecent al unora dintre cei care se socotesc in mod nejustificat slujitori ai Bisericii. Fara a porni de la un caz anume, Alex Cava are o capacitate uimitoare de a inventa povesti pasionante legate de o sumedenie de personaje - uneori trebuie sa dai pagini inapoi pentru a-ti aminti cine este fiecare dintre ele. Dar efortul iti este rasplatit cu asupra de masura. Eroii se comporta ca in viata - mananca, beau, trancanesc, fac dragoste, au deceptii si satisfactii, si astfel crezi in identitatea lor. Scriitorul este convingator, fiindca ne ofera o felie de viata autentica, insa mai putin cunoscuta, care te umple de scarba si manie. Fiindca e greu de suportat sa afli ce crime atroce se pot comite sub paravanul iubirii de aproapele tau. Dar nici o clipa cartea nu se transforma intr-un manifest contra Vaticanului, desi acesta incearca sa ascunda unele probe care ii pateaza imaginea. Cei mai multi dintre cei care poarta prin lume cuvantul lui Dumnezeu nu sunt ca asasinii incriminati de Alex Cava. Echilibrata ca mesaj, cu o constructie armonioasa si pe mai multe planuri, cartea lui se citeste cu placere, oferind o lectura palpitanta. Iata un scriitor despre care merita sa stim mai multe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.