Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, sambata, ca legea fundamentala trebuie modificata, liberalii optand pentru o republica parlamentara, care ar elimina riscul unui regim autoritarist.
Liderul PNL le-a vorbit tinerilor liberali de la Costinesti despre viziunea PNL asupra revizuirii Constitutiei, reluand una dintre temele predilecte ale atacurilor la adresa presedintelui Traian Basescu, fara insa a-l nominaliza. Tariceanu a vorbit despre "excese de autoritarism care apar chiar daca au trecut 17 ani de la caderea comunismului", despre "unii care incearca sa acumuleze puterea in mainile lor", dar si despre mentalitatile de genul care trebuie sa vegheze asupra binelui natiunii, mentalitati care reprezinta reminiscente ale regimului dictatorial de dinainte de 1989 si carora unii romani le sunt in continuare prizonieri.
Tariceanu a explicat ca actuala Constitutie ofera atributii executive atat presedintelui cat si Guvernului, motiv pentru care se creeaza ambiguitati si confuzii. "Atunci cand atribuĊ £iunile nu sunt bine definite sau, mai grav, atunci cand exista interpretari personale ale Constitutiei din partea unora care sunt chemati sa conduca, sigur ca derapajele, conflictele, nu pot sa fie evitate. Ċži este ceea ce din pacate s-a intamplat in Romania in ultimii doi ani si jumatate. Acest lucru a marcat buna functionare a unora dintre institutiile importante ale statului roman, a creat confuzie la nivelul cetatenilor, la nivelul UE, a celorlalte state", a spus Tariceanu.