In tentativa de a influenta decizia Curtii Internationale de Justitie privitoare la litigiul ucraineano-romån asupra statutului Insulei Serpilor, autoritatile de la Kiev au creat, ex-nihilo si ad-hoc, o 'asezare umana>> pentru administrarea ca
In tentativa de a influenta decizia Curtii Internationale de Justitie privitoare la litigiul ucraineano-romån asupra statutului Insulei Serpilor, autoritatile de la Kiev au creat, ex-nihilo si ad-hoc, o 'asezare umana>> pentru administrarea careia, a anuntat joi vicepremierul Kuzmuk, se vor organiza alegeri dupa luna septembrie. Miza acestor eforturi ce se vor sustinute este asigurarea statutului juridic si administrativ de insula pentru respectiva formatiune geografica, ceea ce ar putea inclina balanta in mod decisiv in favoarea Ucrainei. Bucurestiul sustine insa ca Insula Serpilor este de fapt o stånca lipsita de posibilitatea de a se autosustine economic si administrativ, ceea ce inseamna ca Ucraina nu ar trebui sa se bucure de exploatarea exclusiva a platformei continentale si a resurselor din zona. O decizie finala a Curtii de Justitie de la Haga va fi luata spre sfårsitul lui 2008. Intre timp, relatiile dintre cele doua tari se deterioreaza vizibil, un simptom fiind si atacul de ieri asupra consulatului romån de la Kiev, care a fost asaltat cu oua. Manifestantii ucraineni au acuzat politica externa ' aroganta &raq uo; a Romåniei.

Pe Insula Serpilor vor fi organizate alegeri locale, a anuntat joi vicepremierul Ucrainei, Alexandr Kuzmuk. Justificarea acestei initiative ar fi, conform partii ucrainene, prezenta pe insula a aproape 100 de locuitori precum si a mai multor institutii si obiective economice, precum un far, o statie de cercetare stiintifica, o sectie de posta, o banca, o unitate de graniceri. Insula Serpilor ar avea astfel, potrivit oficialilor ucraineni, statut de 'asezare omeneasca>>.

„Acolo unde lucreaza institutii si daca totul corespunde statutului de asezare omeneasca, fireste ca se impune o conducere legala“, a afirmat vicepremierul ucrainean cu prilejul unei vizite efectuate joi pe Insula Serpilor. In timpul vizitei Kuzmuk l-a contactat pe premierul Ucrainei.

Alegeri pentru un sat inventat
Potrivit lui Kuzmuk, problema organizarii de alegeri se va decide imediat dupa legislativele de la sfarsitul lunii septembrie. Vicepremierul a mai dezvaluit ca planurile de viitor ale Ucrainei pentru insula prevad ameliorarea sistemului de aprovizionare cu energie electrica si apa a localitatii, precum si dezvoltarea infrastructurii turistice. Potrivit oficialului ucrainean, insusi premierul Viktor Ianukovici a promis sa urmareasca personal aplicarea proiectelor de dezvoltare a insulei.

Pe de alta parte, ministrul de externe ucrainean Arsenie Iatseniuk a declarat joi agentiei Interfax ca tara pe care o reprezinta isi va apara interesele in contenciosul cu Romania privitor la suveranitatea asupra Insulei Serpilor si a canalului Bistroe. Ucraina astepta cu nerabdare decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga privitoare la Insula Serpilor, care va fi luata, potrivit ministrului Iatseniuk, in cel mult 12-18 luni. De asemenea, oficialul a dezavuat acuzatiile conform carora Ucraina ar fi violat prevederile conventiei internationale privind protectia mediului, sugerand ca, dimpotriva, expertii ucraineni ar fi inregistrat incalcarea acestori legi de catre unele tari vecine.

Ucrainenii ne asalteaza cu oua
Pana la sfarsitul lui 2008 cand se va da verdictul final al CIJ, relatiile bilaterale nu par a se detensiona, resentimentele populare rabufnind in incidente precum atacul cu oua de joi asupra sectiei consulare a Romaniei la Kiev.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.