Presedintele Federatiei Romane de Handbal ar fi jucat fotbal la Dinamo daca ar fi avut pile.

In lumea handbalului este cunoscut ca ,,magicianul semicercului’’. Dublu campion mondial (1970 si 1974), medaliat cu bronz la CM din 1967, un loc 2 si un loc 3 la JO (1976, respectiv 1972), un trofeu continental cistigat cu Steaua (1977), plus un titlu mondial la tineret (1967) - acestea sint cele mai importante rezultate obtinute de Cristian Gatu in cei 15 ani de cariera sportiva.

Putina lume stie ca marea si prima dragoste a actualului presedinte al Federatiei Romane de Handbal a fost fotbalul. ,,Chiar la taierea motului, mi-au pus bani, bratara, pieptene, oglinda si ce se mai pune... si minge. Am luat mingea si de atunci o iubesc’’, povesteste Gatu pentru site-ul www.sport365.ro. Avea doar 5 ani cind a fost pentru prima data pe stadion, iar un an si jumatate mai tirziu isi lua tatal de mina si mergea sa se legitimeze la Steaua. Dar socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din tirg, astfel ca Gatu urma sa faca primii pasi in fotbal la echipa rivalilor din Stefan cel Mare. ,,La 6 ani si jumatate m-am oprit cu tatal meu sa ma inscriu la centrul de copii al clubului CCA, actualul Steaua, pentru ca, pe linga minge, m-a atras si steluta aia. Cornel Dragusin, care era si este un mare specialist in fotbal, i-a spus tatalui meu: «Nea Petrica, mai lasa-l un an, doi, sa mai creasca». Bineinteles ca nu am avut rabdare sa astept, astfel ca dupa citeva luni m-a dus alaturi, pe Stefan cel Mare, unde m-am inscris la Tinarul Dinamovist. Mincam fotbal pe piine, de altfel si astazi iubesc - si totdeauna am iubit - mai mult fotbalul decit handbalul. Tineam cu Steaua inca de atunci, chiar si cind jucam la Dinamo’’, isi aminteste Gatu.

Prima intilnire cu handbalul s-a produs ceva mai tirziu. ,,Invatam la Liceul «Mihai Viteazul». Erau acolo sectii de fotbal, hochei pe iarba, handbal. Eu eram dedicat fotbalului, dar in acea iarna in Romania erau zapezi mari de tot, astfel ca fotbalul stagna. Auzisem eu ca antrenorul profesor de la handbal e bolnav si se joaca fotbal. Cum sa nu ma duc! Am jucat fotbal pina a trecut gripa eminentului profesor. In timpul unei partide de fotbal apare profesorul Francisc Spier. Ne-a adunat, ne-a dat o minge si hai sa jucam handbal. M-a atras jocul pentru ca era dinamic, inventiv si mi-a placut pentru ca se marcau multe goluri. Dupa antrenament am vrut sa-mi iau ramas bun, insa profesorul m-a intrebat de ce nu ramin’’. A cochetat cu ambele sporturi pina in 1962, cind a decis sa renunte la fotbal: ,,Echipa de seniori a clubului Dinamo a fost invitata in SUA si trebuia sa ia si doi juniori, iar eu eram printre cei doi. N-am plecat insa eu, au plecat doi colegi de-ai mei, ai caror frati jucau in echipa de seniori, pe vremea aia practicindu-se pilele. Am ramas acasa si mi-am jurat ca nu mai joc fotbal".

Retras din activitate in 1978, Gatu a ajuns sa antreneze in Italia la solicitarea Partidului Comunist de-acolo. „A venit o scrisoare din partea Partidului Comunist Italian care voia sa ma scoata din tara. Eu mai avusesem oferte de afara cind jucam, dar nici nu le-am citit. Stiam doar asa, ca m-a cerut Stockholm, Göppingen, Gummersbach... Italienii ma solicitau acum ca antrenor experimental pe trei ani. Imi asigurau casa, masa si masina la dispozitie si 2.000 de dolari pe luna. Dupa ce m-au vindut ca pe un sapun, am fost nevoit sa semnez un contract cu ministerul roman, ca aveam familia in tara, prin care le cedam 1.910 dolari, astfel ca imi ramineau trei dolari pe zi. Diurna oficiala ajungea pentru o cafea si un pachet de tigari’’, a mai spus Gatu pentru www.sport365.ro.

Perioada petrecuta in Italia nu a fost lipsita de peripetii, Gatu facind cunostinta cu faimosii carabinieri. „Antrenam la o sala superba, care avea si un restaurant unde veneau toti din oras, ca auzisera ei ca este un roman care facea minuni. Si stateau ca la circ. Beau cafele, rideau, tipau... M-am dus acolo la ei, prima data cu vorba buna, n-au inteles. Asa ca le-am tras grilajul si i-am dat afara. In trei minute au venit vreo patru carabinieri si m-au luat. In nici cinci minute a intervenit primarul, m-au scos, dar au vazut ca la meci nu e de glumit cu mine. La inceput, porecla mea era Ceausescu, dar cind au vazut ca sint nebun numai cind e meci, ca in rest eram la fel ca ei, ma poreclisera mai blind, Mussolini’’, a adaugat presedintele FRH. Acum, Gatu spune ca a obosit si, pentru ca „tot ce se face se face pentru bani", declara raspicat ca se va retrage de la conducerea Federatiei de Handbal.