Lovitura de piata data de Dinu Patriciu cu vanzarea pachetului majoritar de actiuni al Grupului Rompetrol a starnit o „furtuna“ in randul fostilor actionari ai companiei. Surse din piata ne-au declarat ca la varful companiei OMV, care a
Lovitura de piata data de Dinu Patriciu cu vanzarea pachetului majoritar de actiuni al Grupului Rompetrol a starnit o „furtuna“ in randul fostilor actionari ai companiei. Surse din piata ne-au declarat ca la varful companiei OMV, care a detinut, pana in 2005, un pachet de 25,1% din Rompetrol, s-au creat mari „turbulente“ in aceste zile.

Motivul tensiunilor iscate pe aceasta tema este cat se poate de simplu. Dinu Patriciu a rascumparat respectivele actiuni de la OMV, in 2005, pe o suma modica, de sub 50 milioane de euro. Unele voci afirma ca tranzactia s-ar fi perfectat pentru suma de 30 milioane de dolari. Aceleasi actiuni au fost revandute, vineri, de Dinu Patriciu, firmei KazMunaiGaz din Kazahstan, la un pret fabulos, care starneste invidia tuturor competitorilor sai de pe piata interna, dar si din strainatate.

OMV a devenit actionar la Rompetrol in 2002
In toamna anului 2002, grupul austriac OMV a achizitionat un pachet de 25,1% din actiunile grupului Rompetrol, valoarea tranzactiei nefiind facuta publica. In luna iulie 2004, OMV a achizitionat 51% din actiunile companiei Petrom, tranzact ia fiind perfectata in luna decembrie a aceluiasi an. Odata cu aceasta achizitie, OMV a fost nevoita sa renunte la pachetul de actiuni detinut la Rompetrol, pentru a nu intra sub incidenta Legii concurentei, care interzice unei companii sa capete o pozitie dominanta pe o anumita piata. Astfel ca, in octombrie 2004, OMV a anuntat ca va renunta la participatia detinuta in Rompetrol, pentru a nu risca un aviz negativ de la Consiliul Concurentei cu privire la achizitia Petrom, liderul pietei petroliere autohtone. Reprezentantii OMV au anuntat, la acea data, ca trebuie sa vanda actiunile Rompetrol in termen de 18 luni de la data perfectarii afacerii Petrom (decembrie 2004), Rompetrol avand drept de preemtiune asupra pachetului de actiuni. Ulterior, OMV a anuntat ca va vinde pachetul de 25,1% pana la mijlocul anului 2006 grupului Rompetrol, cu care incheiase deja o intelegere in acest sens.

Actiunile, rascumparate cu un an mai devreme


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.