Miller, ale carui piese ridicau problema vinovatiei si moralitatii, si-a internat copilul intr-un spital de boli mintale la nici o saptamana de la venirea acestuia pe lume. Fiul secret, pe nume Daniel, nascut in noiembrie 1966, nici macar nu a fost m
Miller, ale carui piese ridicau problema vinovatiei si moralitatii, si-a internat copilul intr-un spital de boli mintale la nici o saptamana de la venirea acestuia pe lume. Fiul secret, pe nume Daniel, nascut in noiembrie 1966, nici macar nu a fost mentionat in memoriile tatalui sau.
Cu toate ca vreme de patru decenii nu a dorit sa stie de existenta copilului bolnav, autorul celebrei piese "Moartea unui comis voiajor" (scrisa in numai sase saptamani si care i-a adus un Pulitzer in 1949) s-a hotarat, cu cateva saptamani inainte de moarte, sa-l treaca in testament, alaturi de ceilalti trei copii ai sai - Rebecca, Jane si Robert, ultimii doi provenind din primul sau mariaj, cu Mary Slattery. Miller s-a stins din viata pe 10 februarie 2005, la varsta de 89 de ani. Daniel este fratele mai mic al actritei Rebecca Miller, sotia actorului Daniel Day-Lewis. Se pare ca acesta din urma, care a fost rasplatit cu un Oscar pentru rolul din pelicula My Left Foot, in care interpreta un handicapat, s-a revoltat in momentul in care a aflat cum este tratat cumnatul sau, facand ulterior presiuni ca Miller sa-l introduca in testament.
Arthur Miller si-a intalnit cea de-a treia sotie, fotografa Inge Morath, pe platourile de filmare ale peliculei "The Misfits", in care Marilyn Monroe, pe atunci cea de-a doua sotie a dramaturgului, interpreta unul din rolurile principale. Miller si Monroe au fost casatoriti din 1956 pana in 1961, actrita decedand un an mai tarziu. Inge Morath ii devine sotie in 1962, in acelasi an venind pe lume si fiica sa Rebecca. Conform unui prieten, in 1966, imediat dupa venirea pe lume a fiului sau, Daniel, Miller i s-ar fi confesat: "intentionez sa scap de copilul asta", pe care il cataloga drept "mongoloid". In ciuda faptului ca sotia dorea sa-l pastreze, Miller a ramas ferm pe pozitii sustinand ca acest lucru ar afecta profund dezvoltarea Rebeccai.
"Inge mi-a spus ca isi viziteaza fiul aproape saptamanal si ca Arthur refuza de fiecare data s-o insoteasca", a declarat scriitoarea Francine du Plessix Gray. Conform Vanity Fair, actorul Daniel Day-Lewis s-ar fi indignat profund mai ales cand a aflat ca Daniel Miller traieste intr-un azil supraaglomerat din Connecticut, care fusese actionat in judecata in anii '80 din cauza conditiilor improprii in care isi desfasura activitatea.
Noile dezvaluiri ar putea determina o reexaminare a vietii si chiar a operei marelui dramaturg, dupa unele pareri. O dezbatere aprinsa, care pune in discutie mostenirea literara a lui Miller, are deja loc pe Internet, unul dintre interlocutori sugerand chiar faptul ca aceasta poveste socanta "ii afecteaza profund si permanent reputatia".
Mai mult decat atat, chiar Vanity Fair, care a reluat toata aceasta poveste, sugereaza faptul ca Miller a scris cele mai importante piese ale sale inainte de nasterea lui Daniel si ca este posibil ca sentimentul de vinovatie sa fi fost atat de puternic incat sa-i fi "ucis" inspiratia. "Chiar daca decizia de a-si abandona copilul a fost determinata de rusine, egoism sau teama (sau de toate trei), neputinta lui Miller de a accepta realitatea a creat un imens gol in chiar inima povestii vietii sale", scrie Vanity Fair. Se spune ca existenta lui Daniel era un subiect tabu in cercul de prieteni frecventat de Miller. Daniel si-a intalnit pentru prima oara tatal in 1995, dar prima referire la el a fost facuta de criticul american de teatru Martin Gottfried intr-o carte biografica, publicata in 2003.
Daniel locuieste in prezent alaturi de un cuplu in varsta, sora sa Rebecca dorind sa precizeze ca "suntem deosebiti de apropiati". "Este o persoana activa si duce o viata fericita, fiind inconjurat numai de oameni care-l iubesc enorm", a adaugat ea. Printre cele mai cunoscute piese ale lui Arthur Miller se numara "Toti erau fiii mei" (1947), "Moartea unui comis-voiajor" (1949), "Vrajitoarele din Salem" (1953) si "Dezaxatii" (1961). (Camelia CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.