VATRA DORNEI - cazinoul, in aceeasi stare de 17 ani In analele restaurarii unui edificiu arhitectural si cultural din Romania, vechiul cazinou din Vatra Dornei bate recordul de stagnare si longevitate. Primarii de Dorna de diferite coloratu
VATRA DORNEI - cazinoul, in aceeasi stare de 17 ani In analele restaurarii unui edificiu arhitectural si cultural din Romania, vechiul cazinou din Vatra Dornei bate recordul de stagnare si longevitate. Primarii de Dorna de diferite coloraturi politice si l-au trecut in programele lor electorale luandu-si angajamente ca pe perioada legislaturii lor vor termina restaurarea unui monument istoric si arhitectural construit in stil neoclasic la sfarsitul secolului al XIX-lea.   RESTAURARE. Nici Ministerul Culturii n-a stat deoparte in ultimii 10 ani, dovada fiind o inscriptie batuta de intemperii din care rezulta implicarea sa in restaurarea edificiului. Lucrarile de restaurare zac insa de cativa ani intr-o totala incremenire.   BANI SI IAR BANI. Timp de 17 ani s-au cheltuit sume care cu siguranta ar fi dus la construirea unui nou cazinou daca ar fi existat doar planurile impozantei cladiri care, cu temei, era considerata inainte de 1989 emblema orasului, dovada ca pe ilustrate poate fi gasita si in ziua de azi.   STRANIU. Ciudatenia stagnarii indelungate e si mai mare, daca se are in vedere ca in toamna lui 1989 lucrarile de restaurare erau terminate in proportie de 80%, si in curtea imprejmuita a cazinoului se aflau toate materialele necesare pentru finalizarea lucrarilor.   SPECIFICITATE. Trebuie specificat pentru necunoscatori ca acest cazinou face parte dintr-un grup de cladiri situate pe malul drept al raului Dorna, toate construite pe vremea cand Bucovina mai facea parte din imperiul austro-ungar, si dadeau statiunii balneo-climaterice o specificitate greu de uitat pentru cei care poposeau in Vatra Dornei.    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.