Celebra lucrare a artistului britanic a fost achizitionata de catre un fond de investitii care nu a dorit sa-si declare identitatea.

Cea mai controversata vinzare din lumea artei contemporane nu este insa una tipica. Conform publicatiei "Evening Standard", Damien Hirst nu a vrut sa piarda tot controlul asupra operei sale si a impus o serie de conditii cumparatorilor. Astfel, celebrul craniu, care a fost expus pentru prima oara in iunie, la galeria londoneza de avangarda "White Cube", ar putea face un periplu, cit de curind, prin mai multe capitale.

Frank Dunphy, agentul artistului britanic, a declarat ca noii proprietari ai lucrarii s-au aratat dispusi sa plateasca totul cash fara sa le fie oferita o reducere sau un pret special fata de cel fixat initial de catre artist, impreuna cu galeria. "Tranzactia se va incheia in trei sau patru saptamini, o data ce vom termina de pregatit toate hirtiile".

Ca urmare a clauzelor speciale ale contractului de vinzare-cumparare, craniul va fi expus in muzee din toata lumea in urmatorii trei sau patru ani. De altfel, Hirst a declarat chiar in ziua cind si-a adus opera in galeria din Londra ca nu i-ar placea s-o vada ajungind intr-un seif, ci, din contra, "trebuie s-o vada cit mai multa lume".

Lucrarea lui Hirst este o reproducere la dimensiuni reale a unui craniu omenesc, realizata in platina si complet acoperita de 8.601 diamante, a caror greutate, conform galeriei "White Cube", se ridica la 1.106 karate. Craniul a fost prelucrat de Bentley&Skinner, cunoscuta casa de bijutieri de pe Bond Street, si se spune ca este proiectul cel mai scump de la realizarea bijuteriilor Coroanei britanice. Damien Hirst, in virsta de 42 de ani, a devenit cel mai bogat dintre artistii britanici in viata, asigurindu-si faima si conturile bancare o data cu deja celebrii sai rechini formolizati. Averea sa este estimata la aproape 300 de milioane de euro, iar artistul detine proprietati in diverse zone din Marea Britanie si din Mexic. Vinzarile de pe urma ultimei sale expozitii s-au ridicat la peste 190 de milioane de euro, suma in care nu este inclusa vinzarea craniului cu diamante.