Bucurestenii de pe cele peste 500 de strazi fara canalizare isi polueaza fåntånile cu propriile fose si dejectii. Fosele septice sunt construite fara fund betonat, pentru a face economie la transport si vidanjare. Potrivit reprezentantil
Bucurestenii de pe cele peste 500 de strazi fara canalizare isi polueaza fåntånile cu propriile fose si dejectii. Fosele septice sunt construite fara fund betonat, pentru a face economie la transport si vidanjare. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, probele microbiologice din pånza freatica nu au mai fost analizate de peste opt ani.

In absenta canalizarii, singura modalitate de colectare a dejectiilor si a apelor reziduale menajere este construirea unei fose septice, care este de fapt o groapa de beton inchisa ermetic. Sistemul este practicat pe scara larga in Bucuresti, unde fosele septice au doar peretii betonati. „Avantajul“ proprietarilor de fose septice cu pereti din beton, dar fara fund consta in faptul ca numarul de vidanjari se reduce, realizandu-se economii in bugetele familiilor. Constructia unor astfel de fose polueaza insa panza freatica, iar apa din fantani, pe care cei ce locuiesc la curte o cred naturala si de izvor, se contamineaza cu microrganisme periculoase pentru sanatate. Astfel, materiile fecale, resturile de la masina de spalat, bucatarii si bai se duc in pamant, ferm enteaza timp indelungat si se infiltreaza in panza freatica, ajungand in fantana. In cele mai multe gospodarii, distanta de la WC-ul din curte la put este extrem de scurta, iar specialistii spun ca infiltrarea dejectiilor poate ajunge la distante nebanuit de mari. Focarul de infectie il reprezinta in cea mai mare masura materia vie, care, odata infiltrata in apa „potabila“, nu dispare nici prin fierbere.

Peste 500 de strazi fara canalizare
Potrivit datelor primite de la primariile de sector, numarul strazilor care nu au canalizare depaseste 500. Numai in sectorul 1 al Capitalei, 124 de strazi nu au canalizare, 20 dintre ele fiind in lucru pentru racordare la retea. In sectorul 4, sunt lipsite de acest „lux“ 80 de strazi, iar in celelalte sectoare media este de 90 de strazi. Ministerul Mediului se declara neputincios in privinta poluarii fantanilor cu fosele septice. Reprezentantii institutiei sustin ca nu pot face altceva decat sa sesizeze Garda de Mediu, care, la randul ei, sanctioneaza cu amenzi pe cei care detin autorizatie de constructie si numar postal. Cei care au construit fara autorizatie scapa de orice sanctiuni referitoare la poluarea panzei freatice.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.