Pentru al doilea an consecutiv, cancelarul german Angela Merkel conduce topul celor mai puternice femei din lume, in timp ce secretarul de Stat american Condoleezza Rice a cazut doua pozitii si a ajuns pe locul patru.

Wu Yi, vicepremierul chinez, si Ho Ching, presedintele Temasek, compania publica de investitii din Singapore, sint cele doua asiatice care au luat-o anul acesta inaintea celebrei Condoleezze Rice in clasamentul "Forbes". Devansarea secretarul de Stat american este cea mai pare surpriza a celei de-a patra editii a listei celor mai influente 100 de femei din lume, publicate joi de revista americana. In fruntea ei se afla, pentru a doua oara consecutiv, cancelarul german Angela Merkel, singura nemtoaica din lista, de altfel.

"A continuat sa impresioneze lumea cu stilul ei cool de conducere. In primul rind, a ramas ferma pe pozitie, aparindu-si principiile si convingindu-i pe liderii G8 sa diminueze emisiile de carbon", isi motiveaza alegerea editorii ,,Forbes’’. Cu toate astea, numarul femeilor politicieni din topul ,,Forbes’’ e de doua ori mai mic decit cel al afaceristelor: 30% dintre cele mai puternice reprezentante ale sexului frumos fac parte din diverse guverne, in timp ce 66% au succes cu businessul pe care il conduc. Oprah Winfrey, care conduce propriul grup de televiziune, reviste si radio, ocupa locul 21, in timp ce sotia lui Bill Gates, Melinda, se situeaza pe locul 24. In urma ei cu o pozitie sta Hillary Clinton, candidata la investitura democrata pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2008, iar pe locul 26 se afla presedintele Camerei Reprezentantilor din Congresul american, Nancy Pelosi.

Doua regine au ajuns in topul ,,Forbes’’: regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a obtinut locul 23, in timp ce regina Rania a Iordanului s-a clasat pe pozitia 82. Primele doamne sint reprezentate tot de doua nume: sotia presedintelui Statelor Unite, Laura Bush (locul 60) si cea a liderului Qatarului, Sheikha Mozah Bint Nasser Al-Missned (locul 79).

Mult mai in fata se afla, in schimb, ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, si tot o femeie din Hexagon a ajuns si pe coperta numarului special de joi al revistei ,,Forbes’’: Anne Lauvergeon, presedintele grupului nuclear Areva.

Cind vine vorba despre primele zece pozitii, insa, cinci dintre ele sint ocupate de americance, iar alte trei de asiatice. In afara de Wu Yi si de Ho Ching, a mai punctat pentru femeile din Asia presedinta Partidului Congresului, Sonia Ghandi din India, care s-a clasat pe locul 6. Femeile din Orientul Mijlociu sint reprezentate pe lista influentei de "Prima Doamna" a Qatarului si de ministrul Economiei in Emiratele Arabe Unite, Sheikha Lubna Al-Qassimi, de pe pozitia 99.

Jurnalistele sint prezente prin trei americance, dar in a doua jumatate a topului: pe pozitia 55, Meredith Vieira - gazda "The Today Show", pe 62 - Diane Sawyer, coprezentatoare la "Good Morning America", si cu o treapta mai jos Kate Couric, prezentatoarea stirilor de seara de la CBS.

Saisprezece femei au aparut pentru prima data in clasamentul ,,Forbes’’ anul acesta, printre care directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan (pe locul 37), presedinta Universitatii Harvard, Drew Faust (pe locul 47) sau presedinta grupului francez Chanel Maureen Chiquet (pe locul 80).

Puteti citi lista completa pe site-ul revistei ,,Forbes’’, pe http://www.forbes.com/lists/2007/11/biz-07women_The-100-Most-Powerful-Women_Rank.html: