Aproximativ 4.000 de activisti ai Blocului Kucima au pichetat joi Ambasada Romaniei din Kiev, cerind "renuntarea Romaniei la pretentiile teritoriale". Demonstrantii solicitau scuze oficiale din partea partidului Romania Mare pentru pretentiile teritoriale asupra Insulei Serpilor, parte a regiunilor Cernauti si Odessa, informeaza publicatia electronica ,,Delovaia Gazeta’’, citata de HotNews. Manifestantii au fluturat drapele in culorile nationale ale Ucrainei, iar pe pancartele purtate se putea citi "Bucuresti, mainile jos pe de Ucraina!", "MAE, spune adevarul despre pretentiile romanilor!", "UE, ia atitudine fata de mintile infierbintate ale romanilor!", "NATO, calmeaza Romania!"Protestatarii au inconjurat sediul Ambasadei Romaniei si au solicitat prezenta ambasadorului sau a imputernicitilor acestuia, pentru a inmina un "ultimatum popular", care cere renuntarea la orice pretentii asupra Insulei Serpilor. Nici un reprezentant al corpului diplomatic al Romaniei nu a iesit in fata demonstrantilor. Cei mai radicali dintre membrii organizatiei au aruncat cu oua in cladirea ambasadei.

Ministerul Afacerilor Externe roman precizeaza, intr-un comunicat remis vineri redactiei Cotidianului ca "in pofida cutumei in astfel de situatii, autoritatile ucrainene nu au prevenit Ambasada Romaniei la Kiev in legatura cu acest eveniment, iar fortele de ordine ucrainene au intervenit cu intirziere si numai dupa solicitari repetate ale misiunii diplomatice romane". De asemenea, "Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei apreciaza ca inacceptabile lozincile scandate in contextul manifestatiei, ocazie cu care au fost invocate presupuse pretentii teritoriale ale Romaniei la adresa Ucrainei".

Tot joi, vicepremierul ucrainei, Aleksandr Kuzmuk, a anuntat ca pe Insula Serpilor vor fi organizate alegeri locale. "Acolo unde lucreaza institutii si daca totul corespunde statutului de asezare omeneasca, fireste ca se impune o conducere legala", a spus vicepremierul ucrainean Aleksandr Kuzmuk, cu prilejul vizitei efectuate joi pe Insula Serpilor, informeaza Interfax-Ukraina, citat de HotNews.Apele teritoriale din jurul Insulei Serpilor sint in centrul unui conflict diplomatic intre Bucuresti si Kiev, conflict aflat pe rolul Curtii Internationale de Justitie (CIJ). Potrivit estimarilor MAE, o decizie a CIJ in cazul delimitarii spatiilor maritime ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra va fi pronuntata in cea de-a doua parte a anului 2008.

Vicepremierul ucrainean a amintit ca pe insula functioneaza 22 de obiective economice, inclusiv un far, o statie de cercetare stiintifica, o sectie de posta, o banca, precum si o unitate de graniceri.Potrivit lui Kuzmuk, problema organizarii de alegeri se va decide imediat dupa legislativele de la sfirsitul lunii septembrie. El a mai declarat ca in timpul vizitei a discutat telefonic cu premierul Viktor Ianukovici, care, conform afirmatiilor sale, a promis sa controleze personal procesul de dezvoltare a Insulei si a localitatii infiintate aici.Kuzmuk a spus ca planurile de viitor prevad imbunatatirea sistemului de aprovizionare cu energie electrica si cu apa a localitatii, dezvoltarea infrastructurii turistice. "Este locul potrivit pentru un hotel excelent, cu plaje minunate", a afirmat Kuzmuk.Raspunzind unei intrebari referitoare la pozitia Romaniei potrivit careia Insula nu este decit o stinca, Kuzmuk a declarat ca nici un tribunal, nici chiar Curtea Europeana nu are dreptul sa modifice faptul ca respectivul teritoriu apartine Ucrainei. "Noi actionam astfel incit sa contribuim la dezvoltarea tarii noastre", a raspuns responsabilul ucrainean. Presedintele consiliului raional Odessa, Nikolai Skorik, a anuntat ca in prezent pe Insula locuiesc 36 de oameni.