In ziua concertului, liderul grupului britanic a tinut o conferinta de presa in care a marturisit ce muzica prefera (folk, jazz si clasica), de ce nu-i place fotbalul (fotbalistii scuipa), de ce nu asculta noile trupe (nu au nimic original), dupa car
In ziua concertului, liderul grupului britanic a tinut o conferinta de presa in care a marturisit ce muzica prefera (folk, jazz si clasica), de ce nu-i place fotbalul (fotbalistii scuipa), de ce nu asculta noile trupe (nu au nimic original), dupa care a oferit, in exclusivitate, un interviu cititorilor Jurnalului National.


Jurnalul National: De ce omul care a scris "Locomotive Breath" reneaga acum rockul?Ian Anderson: Rocka€™na€™roll pentru mine este Elvis Presley, Little Richard etc., muzica americana a anilor a€™50. Nu reneg muzica rock, pentru ca face parte din ceea ce cant. "Locomotive Breath" a fost la inceput o melodie acustica. Multe piese pe care le-am scris au fost pe o chitara acustica. Poate o data sau de doua ori pe chitara electrica, cateodata si pe clape. Rockul mi-a oferit posibilitatea de a fi muzician la 20 de ani. A fost muzica folk, dar eu nu ma consideram cantaret de folk. Mereu am incercat sa fac cu Jethro Tull ceva diferit prin pastrarea naturii acustice. Asa ca nu reneg muzica rock, dar nu vreau sa creada oamenii ca asta este iubirea mea, mie chiar nu prea imi place muzica rock. Nici nu-mi place sa-i ascult pe altii cantand rock, e cam zgomotos.


Asculti noile trupe britanice? Arctic Monkeys, Muse?Incerc. Sunt OK, dar nu aud nimic nou, totul suna cam la fel. Eu tot aud ecouri ale lucrurilor candva originale, dar acum sunt doar imitatii. Nu e ceva rau, dar o apreciezi in alt mod. Este o interpretare, este o imitatie. Nu ma intereseaza nici Jamie Cullum, Joss Stone sau Amy Winehouse. Muzica lor e doar o imitatie naiva, pentru mine nu inseamna nimic. Sunt niste copii care cresc cu un talent pentrua€¦ imitat. Ce fac ei nu vine din suflet. Nu inteleg de ce acesti copii britanici si albi canta cu un accent nebun muzica americanilor de culoare. De ce? Nu inteleg, este atat de ridicol. Nu este nimic nou, am mai auzit asa ceva de o mie de ori pana acum. La noile trupe nu am gasit prea multe lucruri originale, mi-a placut insa Coldplay. Sunt niste elemente in muzica lor care vin din alta parte. Sunt niste lucruri inteligente, ceva nou. Macar ei nu isi pierd timpul incercand sa-i imite pe negrii americani, sunt niste buni englezi. Imi plac oamenii sinceri. Sunt cateva lucruri bune in muzica actuala, dar nu le prea ascult, prefer sa aud sunetul ploii, al vantului, al unei pisicute sau al unui catel cand maraie. In mijlocul noptii, cand sta cineva langa tine, sa-i auzi respiratia, asta imi place sa ascult, sunt sunete superbe, mult mai bune ca Arctic Monkeys saua€¦ Jethro Tull!


Apropo de imitatii, nu cunosc o trupa care sa cante dupa Jethro Tulla€¦ Sunt multe trupe care spun ca au invatat ceva de la noi, de exemplu, Iron Maiden a inregistrat cateva din melodiile noastre. Sau acum cativa ani, John Frusciante, chitaristul de la Red Hot Chilli Pepers, a fost foarte incantat sa ma cunoasca, a spus ca se simte influentat de cateva dintre piesele Jethro Tull, ceea ce este un lucru bun, a invatat ceva de la noi, nu a copiat. Cred ca mai exista cativa oameni care ar putea spune ca au fost influentati de muzica Jethro Tull.


Cum te simti la gandul ca ai implinit 60 de ani, iar trupa are 40 de ani? Impreuna fac 100. Se adevereste "Too Old to Rocka€™na€™roll Too Young to Die"? Nu m-am gandit la asta! Majoritatea muzicienilor de varsta mea inca mai calatoresc si inca mai canta, deoarece este o pasiune care arde in tine, este ceva de care nu vrei sa te lasi, este ceva foarte usor de continuat, e greu sa te opresti, in schimb. Muzicienii, ca si pictorii sau actorii, sunt norocosi. Sunt activi pana la moarte.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.