El stie cum este sa privesti copiii cum bat mingea, cum alearga chiuind, cautand o ascunzatoare buna cand unul dintre ei "se pune" si incepe numaratoarea. Pentru ca asa si-a petrecut copilaria, privindu-i zambind, insa din afara terenului de joaca. E
El stie cum este sa privesti copiii cum bat mingea, cum alearga chiuind, cautand o ascunzatoare buna cand unul dintre ei "se pune" si incepe numaratoarea. Pentru ca asa si-a petrecut copilaria, privindu-i zambind, insa din afara terenului de joaca. El era singurul dintre ei care stia cat de norocos esti cand poti fi stapan pe picioarele tale. Privea si se intreba: oare ei stiu ca-s norocosi?


Pesemne ca stiau si ei, pentru ca de multe ori renuntau la minge si jucau cu el o carte sau pur si simplu stateau la taifas. Il faceau sa se simta de-al lor, chiar daca el era putin diferit: blocat intr-un carucior. Sorin Jipa este acum un tanar de 23 de ani, student la Facultatea de Psihologie din Braila, insa tot in scaunul cu rotile. Dar speraa€¦


"POATE L-ATI FI LASAT SA MOARA". Sorin a venit pe lume mult mai devreme decat sorocul harazit de Dumnezeu pentru prunci. La sase luni. Nici la cantar nu atarna prea mult, doar 970 de grame. Iar atunci cand copiii incep sa mearga de-a busilea, Sorin incepea gimnastica recuperatorie. Ca mai toti parintii care spera tot binele pentru copilul lor, chiar daca au vazut ca ceva este in neregula, parintii lui nici nu au indraznit sa banuiasca cruntul diagnostic ce aveau sa-l afle cand baietelul lor a implinit 1 an. Abia atunci au aflat motivul pentru care copilasul nu putea nici macar sa sada in fundulet, iar trupsorul mititel se crispa si se chircea in pozitii nefiresti. Tetrapareza spastica din nastere. Nu au inteles insa de ce nu li s-a spus chiar de la nastere. "Pai, poate l-ati fi lasat sa moara daca stiatia€¦", a venit raspunsul sec din partea medicului. In ciuda scepticismului medicilor, mama si-a dedicat viata recuperarii copilului ei.


PROCEDURI, OPERATII. De-atunci gimnastica recuperatorie este constanta vietii lui. La Braila, la Gura Ocnitei, la Oradea, la Desna Arad, la Lacul Sarata€¦ era mutat de la un aparat la altul, iar corpul ii era masat, tras, intepat, impachetat, curentata€¦ trecut prin toate procedurile care se aplica pe un trup spastic cu pareze la toate membrele. Pana la varsta de 6 ani, Sorin nu a putut pune picioarele-n pamant. Degetele i se-ncovrigau spre talpa, deoarece tendoanele erau prea scurte. Dar in 1991, Georgeta a aflat de un spital din Basingstoke, Anglia, unde se faceau interventii chirurgicale pentru astfel de afectiuni. I-a contactat pe cei de-acolo si a fost profund impresionata de atentia cu care i-au coplesit englezii. Operatia de alungire a tendoanelor lui Ahile a avut loc si rezultatul nu a intarziat sa apara. Sorin a inceput sa poata sta, chiar si foarte putin, pe picioarele lui.


LA SCOALA. Chiar daca era un copil mai altfel, mama nu s-a-ndurat sa-l izoleze. Cand a venit vremea gradinitei il ducea cate doua ore sa interactioneze cu copiii, sa invete cantecele si poezii, sa se bucure atat cat putea de copilarie. "Cu scoala si cu liceul a fost la fel", ne spune ea, "a fost primit cu drag, chiar daca el era in carucior. Au mai fost si cazuri in care venea acasa plangand... si nu va pot spune cat sufeream vazandu-l asa, dar el trecea peste episoadele astea mai usor decat noi si asta ne-a intarit. In clasa a doua i-am luat o masina de scris la care-si facea temele. In primul an am tot sperat ca va putea sa scrie cu manuta lui, dar n-a putut defel. "Mama, silitoare, mergea zilnic la scoala sa copieze notitele de la colegii lui. Acasa, el le scria la masina de scris, apoi, dupa cativa ani, la un calculator primit in dar de la englezi. Si-asa s-au dus anii de generala, de gimnaziu si de liceu si a intrat la facultate. O parte din zi era ocupata cu gimnastica in sufrageria care s-a transformat in ani intr-o adevarata sala de sport. O alta parte din zi era dedicata studiului, iar putinul ce mai ramanea, plimbarilor pe-afara sau intalnirilor cu prietenii. Ca un adevarat sportiv de performanta. Ca performanta a facut baiatul care acum, datorita ambitiei lui de a merge singur, poate face cativa pasi, insa nu prea multi, pentru ca indata isi pierde echilibrul."


DIN SUFLET. Desi a dus 23 de ani de lupta cu corpul care nu a dorit sa-l asculte, nu a renuntat la vis. De curand au aflat de un spital din China, unde se face transplant de celule suse. "Da rezultate. Am vazut pe oameni care au fost acolo si acum se simt mult mai bine", ne povesteste mama cu convingere. "Si cei din China ne-au spus ca sunt sanse, iar in februarie ne-au anuntat ca suntem programati pentru 22 decembrie. Doar ca nu am reusit sa strangem baniia€¦ Am trimis foarte multe scrisori la diverse organizatii si fundatii de ajutorare a persoanelor cu handicap, dar nu a raspuns nimeni. Am trimis si la Sindicatul Navigatorilor din Constanta, si doamna Tiganescu Zenovia ne-a trimis 500 de dolari. Acum cateva zile am mai primit si de la Directia Muncii 30 de milioane de lei. Le multumim tuturor celor care ne-au auzit si celor care ne vor auzi. Din suflet! Iar daca va fi vreodata nevoie pentru vreun alt copila€¦ sa nu ezitati! Cat vom putea, vom ajuta. Din putin se face mult!"


"SPER". Acum, Sorin nu mai viseaza decat ca va reusi sa renunte la scaunul fara de care nu se poate deplasa cu ajutorul acestei interventii. "Sper foarte mult in aceasta operatie. Sper sa pot juca vreodata fotbal. Imi place foarte mult! De mic am tot fost operat, dar se pare ca asta e ultima sperantaa€¦ cel putin deocamdata." L-am mai intrebat pe Sorin cum se juca in copilarie. "In copilarie am jucat mult fotbal, tenisa€¦" A sesizat o pauza nedumerita si a continuat: "a€¦ pe calculator. Dar ieseam afara si ma uitam la ei". Zambeste. "Imi facea placere."
O data cu operatia de alungire a tendoanelor efectuata in Anglia, Sorin a mai suferit si o operatie de strabism, o alta tara a acestei boli nemiloase. Acum, cu ochiul operat nu mai vede deloc, iar asta este o alta grea incercare prin care tanarul trebuie sa treaca. "Am fost la multi doctori, renumiti, dara€¦ unul din ei cand a auzit la telefon ce boala are nici nu a vrut sa-l vada. A spus ca n-are ce-i face. Asa ca o sa cautam rezolvare in alte locuri. Deocamdata vrem sa mergem in Ungaria la un control", ne spune mama cu tristete, dar plina de speranta.


Apel
Pentru a ajunge in China, Sorin are nevoie de 20.000 de dolari. Cei care vor sa-l ajute pot face donatii in conturile deschise la BRD, sucursala Braila (Piata Traian nr. 12), pe numele Jipa Jan Sorin:
RON - RO09BRDE090SV14897800900USD - RO97BRDE090SV14897980900EUR - RO38BRDE090SV14898190900Cod SWIFT - BRDEROBU
Mai multe informatii despre caz puteti afla de la Sorin la tefefonul 0239.618286.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.