Comandantul Aeroclubului brasovean „Iosif Silimon", din Sinpetru, Ioan Vancea, si un tinar aspirant la brevetul de pilot, Sebastian Petre, de 33 de ani, si-au pierdut viata joi dimineata, putin dupa ora 8.00, in timpul unui zbor de antrenament, dupa ce s-au prabusit cu avionul. Motivele accidentului nu se cunosc, insa aparatul ultrausor, marca Sport Star, fabricat in 2005, a fost gasit cu jumatatea din fata distrusa, cu parasuta de urgenta deschisa si intors la 180 de grade fata de directia de zbor.

Martorii tragediei spun ca ocupantii celor doua locuri ale avionului aveau centurile puse, iar unul dintre ei a mai trait citeva momente dupa impactul cu solul. Aparatul nu avea decit 700 de ore de zbor, iar ultima verificare tehnica a avut loc luni. „Am zburat ieri (miercuri - n.r.) trei ore cu acest aparat si nu a avut nici cea mai mica problema. Am lasat rezervorul pe jumatate plin cu combustibil, suficient pentru patru ore de zbor. Ar fi trebuit sa fiu eu, astazi, la mansa acestui aparat, insa, in urma unei convorbiri telefonice, am convenit ca o sa ajung la aerodrom la 8.30. Nu-mi pot explica modul in care s-a prabusit", a declarat Laurentiu Calaican, administratorul firmei Aerosal, care detinea avionul prabusit, societate aflata in proprietatea omului de afaceri Silviu Prigoana.

Pilot cu mii de ore la activ, Ioan Vancea avea 53 de ani, dintre care 30 de pilotaj, si urma sa iasa la pensie peste doua zile.