Bernard Kouchner, ministrul de Externe al Frantei, se va afla la inceputul saptamanii viitoare la Bucuresti. Este neindoielnic vedeta Zilelor Diplomatiei organizate de MAE, el avand nu doar carisma, ci in primul rand substanta experientei momentelor
Bernard Kouchner, ministrul de Externe al Frantei, se va afla la inceputul saptamanii viitoare la Bucuresti. Este neindoielnic vedeta Zilelor Diplomatiei organizate de MAE, el avand nu doar carisma, ci in primul rand substanta experientei momentelor fierbinti din politica lumii din ultimele doua decenii, traite pe viu. Doctorul Kouchner a intrat in vartejul militantismului social in 1968, conducand greva studentilor de la Facultatea de Medicina din Paris. A fost afiliat la Partidul Comunist, pasind apoi spre socialisti. El a fost unul dintre pionierii actiunilor umanitare sprijinite pe o mediatizare intensa. Medecins sans fronti̬res si Medecines du monde au aratat lumii ca halatul alb poate intra mai rapid in zonele de conflict decat bratul inarmat. Politicienii de varf si l-au dorit in guverne, ideologiile au fost pliate de Kouchner pe valul vremurilor, miscarile surprinzatoare fiind argumentate teoretic. A avut viziunea solutiilor in dramele umanitare din Liban, Biafra, Somalia. S-a angajat in misiuni delicate ca inalt comisar ONU pentru Kosovo. A ajuns de la tanarul rebel de pe baricadele stangii radicale acum, la 67 de ani, in fruntea diplomatiei franceze. Renegat de socialisti, el da tenta social-democrata echipei de dreapta constituite de Sarkozy. Koucher cunoaste bine Romania, a vizitat-o de mai multe ori si a fost mereu sensibil fata de vocatia noastra francofona. Am avut onoarea sa discut pe larg cu el in doua randuri. Prima data, in ianuarie 1990, cand conducea o mare actiune umanitara in folosul tarii aflate in euforia Revolutiei. Imi spunea ca se simte ca in a۪68, cand l-au rasturnat pe De Gaulle. Ne-am reintalnit la Sofia, unde era observator la primele alegeri democratice din Bulgaria. Era impreuna cu Simone Veil si am avut "in trei" o lunga discutie despre tineretea democratiilor din Est. Il sustinea pe Jelio Jelev, fiind convins ca acesta va castiga in fata comunistului Mladenov. L-am contrazis si... a pierdut pariul. De suparare, Kouchner a plecat imediat la Paris si a ramas cu pariul neonorat - o masa la restaurantul de la Sheraton. S-a prescris dupa atatia ani.

Franta reapare acum la Bucuresti in haine noi. Kouchner aduce, evident, un mesaj catre tara cea mai francofona din Est. Noul ambasador Henri Paul isi incepe si el misiunea din Romania. Sa avem speranta ca oficialii romani vor percepe ca Franta si-a schimbat viteza, iar trenul de Paris trebuie luat rapid, din mers.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.