Este cel mai iubit si cel mai bine vindut scriitor de horror. Desi nu pretinde ca scrie literatura culta, Stephen King reuseste sa creeze povesti ce-ti fac parul maciuca.Prin romanele sale de groaza,
Stephen King doreste sa surprinda
lupta divina dintre Bine si Rau Scriitorul american Stephen King va implini 60 de toamne pe 21 septembrie. Cu cinci ani in urma promitea ca nu mai publica nici un roman, motivind ca ar fi ajuns in pana de inspiratie. Si-a reeditat, totusi, citeva scrieri mai vechi, a avut parte de ecranizari, a scris comentarii de presa despre cultura populara si a acceptat ca personajele sale de fantasy sa ajunga in benzile desenate. Toate acestea palesc insa in fata unor romane, precum „Stralucirea", „Carrie" sau „Mizerie", traduse in peste 33 de limbi si vindute in 300 de milioane de exemplare. Nascut la Portland, Maine, Stephen Edwin King nu si-a cunoscut tatal, care l-a parasit imediat dupa nastere. E de inteles de ce romanele lui King nu duc lipsa de copii abandonati si nefericiti. Cu toate acestea, maestrul horrorului nu accepta sa fie psihanalizat. „Am trait intr-o societate patriarhala, dominata de Marele Tata Alb din Casa Alba. Curios este ca am fost crescut de femei, de mama si de sora ei. Tatal ne-a parasit, e drept. Dar nu folositi asta ca un pretext pentru freudianisme", replica romancierul intr-un interviu din „The Guardian". Tatal fara chip a facut totusi ceva bun: i-a lasat baiatului sau o colectie de carti SF si horror, care ii va hrani fantezia in copilarie. Dintre cartile mostenite, povestirile lui Lovecraft l-au inspaimintat teribil, „mai mult chiar decit filmele de groaza din acea vreme", isi aminteste scriitorul.

La virsta de 7 ani, Steve scrie prima povestire horror. In timpul liceului si al Facultatii de Engleza, isi face mina scriind pentru revistele studentesti. In rest, adolescentul Steve joaca fotbal si cinta la chitara in cluburile din Maine. „In anii ’60, am cintat o groaza de muzica folk - Dylan, Donovan, Dave van Ronk. De acolo mi-au ramas cicatricele de la degete", povesteste scriitorul. In timpul facultatii, lucreaza ca bibliotecar si o intilneste pe viitoarea sotie, Tabitha Spruce. Amintindu-si cum si-a cunoscut partenerul, ea povesteste: „Nu avea ce sa manince, era sarac si purta haine proaste. Era incredibil cum putea sa mearga asa la facultate si cum nici macar nu-i pasa de asta".

Dupa ce a absolvit Engleza, Stephen King ajunge profesor de liceu. La inceputul anilor ’70 traieste intr-o rulota impreuna cu familia sa. Pentru a-si suplimenta modestele venituri, noaptea si la sfirsit de saptamina scrie povestiri destinate revistelor pentru barbati. Cind unul dintre copii se imbolnavea, sotia sa ii spunea in gluma: „Hai, Steve, mai inventeaza un monstru". In aceeasi perioada devine dependent de alcool, adictie de care se va vindeca abia peste zece ani si care il va „inspira" in creionarea personajului principal din „Stralucirea". Primul roman de succes, „Carrie", n-ar fi aparut fara grija sotiei. Initial, lui King nu i-a placut cum a iesit povestea fetei cu puteri telekinetice, asa ca a aruncat manuscrisul la gunoi. Tabitha i-a recuperat foile si l-a convins sa continue sa scrie romanul, care va fi vindut unei edituri pentru 2.400 de dolari. Succesul cartii ii va creste cota drepturilor de autor la 400.000 de dolari. De aici incolo, King publica o seama de best-selleruri, de la „Salem’s Lot" (1975) si „Lucruri pretioase" (1991) la seria fantasy „The Dark Tower", inspirata, in parte, din „Stapinul Inelelor" al lui Tolkien.

In 1999, King este victima unui accident de masina. Incidentul este inconjurat de o aura de straniu, fiind „anticipat" de intriga din romanul „Misery" (1987). Cartea povesteste destinul unui scriitor care sufera un accident auto, dupa care este tinut prizonier de o asistenta medicala. Dupa accident, in 2002, King decide sa nu mai publice nimic, simtind ca nu mai are suflul din tinerete. Peste un an va fi distins cu National Book Award, distinctie literara care ii confirmase anterior pe John Updike, Arthur Miller si Philip Roth.

Potrivit revistei „Forbes", Ste-phen King este cel mai bogat scriitor al anilor ’90, averea sa trecind atunci de 200 de milioane de dolari, succesul sau comercial fiind depasit, mai nou, de J.K. Rowling, autoarea lui „Harry Potter". Pe de alta parte, prestigiosul om de litere Harold Bloom a spus ca operele lui King sint „comerciale si fara valoare literara". Intr-o replica data in ziarul „The Telegraph", King afirma ca nu ia in serios obiectiile „snoabe" si ca scrierile sale „isi vor gasi locul lor", la fel cum s-a intimplat si cu romanele Agathei Christie. Stephen King nu vrea sa faca parte din „marii clasici" ai literaturii, ci doreste cu totul altceva: sa surprinda cite ceva din sacralitatea luptei dintre Bine si Rau. „Tot timpul am incercat sa pun fata in fata lumina divina si raul", marturiseste romancierul educat in protestantismul metodist.

Afla care sint ultimele traduceri romanesti din Stephen King pe www.cotidianul.ro/select