Emisiunile „Lumea citeste!" si „Nocturne" vor fi inlaturate din grila de programe conceputa de postul public pentru aceasta toamna, urmind sa lase locul unor talk-show-uri politice.

Doua dintre emisiunile culturale gazduite de canalul 1 al televiziunii publice nu se vor mai regasi in grila din aceasta toamna. Prima vaduvita de intilnirea cu telespectatorii intorsi din concediu este emisiunea gazduita de Ioan T. Morar, „Lumea citeste!".

„Inainte de a intrerupe emisiunea (n.n. - in luna aprilie), Dana Deac, directorul TVR 1, mi-a spus ca o vom relua neaparat din toamna, ca vrea sa faca din aceasta emisiune o emblema durabila a postului, ceva comparabil cu «Teleenciclopedia», ca o vom promova prin tara", scria pe blogul sau ziaristul de la „Academia Catavencu". Morar a fost insa anuntat la inceputul acestei saptamini ca „Lumea citeste!" nu va mai prinde toamna.

„Nu a fost scoasa, pur si simplu nu a mai fost propusa de directorul TVR 1. In aprilie, «Lumea citeste!» ii parea Danei Deac o emisiune de mare viitor, de mare potential, care trebuia sa devina emblematica pentru TVR, in vreme ce, in august, fara sa se schimbe cifrele de rating, sa aflu ca emisiunea nu mai are loc in grila, dar ca s-ar putea ca din sezonul doi sa revina. Tot asa, cu aceleasi cifre de rating de pina acum. Daca a fost scoasa pe motiv de rating, cum sa mi se promita ca e posibila reintroducerea ei? Nu mai exista motivul ratingului?", mai adauga Ioan T. Morar pentru Cotidianul.

In replica, Dana Deac acuza ca, din contra, emisiunea nu si-a achitat cu brio obiectivele. „Nu se mai regaseste in grila de toamna din mai multe motive. Contractul pentru emisiune s-a incheiat. In plus, ratingul si share-ul nu au fost indeplinite. Desi era o emisiune costisitoare, TVR 1 a facut eforturi pentru a o pastra in grila", afirma Dana Deac. Oficialul TVR a refuzat sa ofere clauzele din contract, invocind confidentialitatea.

O alta productie ramasa in afara intereselor imediate ale TVR 1 este emisiunea „Nocturne". „A avut premiere toata vara, perioada in care majoritatea emisiunilor sint difuzate in reluare. Acum emisiunea va intra intr-o perioada de pauza, pentru a reveni in grila de anul viitor", a explicat Dana Deac.

Unele emisiuni nu se vor regasi in grila din cauza conceptului editorial al noii grile, in timp ce altele au ratat grila ca urmare a raportului rating-costuri, a punctat directorul TVR 1. „Nu este o noutate ca anumite emisiuni ies din grila si altele intra. In fiecare toamna, posturile tv iau decizii dictate de diverse ratiuni. Am decis ca in aceasta toamna, in care avem multe evenimente importante de acoperit, deopotriva pe zona culturala si pe cea politica, sa insistam pe emisiunile de dezbatere si talk-show-uri, dat fiind ca raspundem si celorlalte gusturi prin acoperirea Festivalului «Enescu» sau a evenimentelor din Sibiu", concluzioneaza Deac.

„Memorialul durerii" continua Desi Ioan T. Morar scria pe blogul sau ca Dana Deac l-a anuntat ca si „Memorialul durerii" va rata intilnirea cu telespectatorii in aceasta toamna, directorul TVR a infirmat aceasta informatie. „Este o productie-brand a TVR si va exista in grila de toamna. Va avea sase noi episoade, realizate in colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, episoade care vor trata subiecte in exclusivitate", a anuntat Dana Deac. Ultima editie a emisiunii a fost difuzata pe 15 mai.