O tranzactie de 37,6 milioane de euro intre Ministerul roman al Apararii si o firma elvetiana a starnit un scandal urias in Tara Cantoanelor. Este vorba despre un contract prin care fabricantul de vehicule militare Mowag se angajeaza sa livreze parti
O tranzactie de 37,6 milioane de euro intre Ministerul roman al Apararii si o firma elvetiana a starnit un scandal urias in Tara Cantoanelor. Este vorba despre un contract prin care fabricantul de vehicule militare Mowag se angajeaza sa livreze partii romane blindate de tip Piranha III C, relateaza AFP.   PRINCIPII. Spiritele s-au inflamat la aflarea informatiei ca Romania va utiliza respectivele vehicule in Irak si Afganistan, multi politicieni elvetieni considerand ca tranzactia trebuie blocata, pentru ca incalca principiul neutralitatii, specific Bernei. Cel mai vehement sustinator al acestei teorii este presedintele comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului National, Luzi Stamm. Politicianul de dreapta este de parere ca neutralitatea Elvetiei este prea valoroasa pentru a o pune in pericol cu un asemenea contract. Socialistul Mario Fehr considera, la randul sau, ca este inadmisibil ca arme elvetiene sa ajunga pe frontul din Irak. Politicienii care nu se opun contractului spun ca blindatele vor fi utilizate pentru o mai buna protectie a militarilor romani. Potrivit AFP, Piranha III C este un blindat usor, cu sase sau opt roti, ce poate fi echipat cu un tun de calibrul 105 milimetri. Este adaptat in primul rand pentru a face fata exploziei minelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.