Maestrii François Truffaut, Werner Herzog si John Huston sint ingeniosi nu doar pe scaunul de regizor, ci si atunci cind intra in pielea unor personaje de film.

Alfred Hitchcock obisnuia sa-si „semneze" filmele aparind el insusi in propriile productii in calitate de figurant. Revista „Entertainment Weekly" propune un top al celor mai bune roluri interpretate de regizori. Cum autorul „Psihozei" nu a avut roluri consistente, n-a fost inclus in top. Nici Quentin Tarantino nu apare in clasament, jocul sau actoricesc fiind „cel mai slab cu putinta", sustine saptaminalul american.

10. Autorul filmului-cult „La Haine" (1995), Matthieu Kassovitz, a fost distribuit in „Amélie" in rolul unui casier de sex-shop (Nino), de care se indragosteste visatoarea Amélie.

9. Liderul „noului val francez" din cinema, François Truffaut, a jucat intr-unul dintre clasicele genului science fiction, fiind expertul in OZN-uri din „Intilnirea de gradul trei" (1977) a lui Steven Spielberg.

8. Werner Herzog, autorul lui „Fitzcaraldo" (1982), apare in rolul infricosator al unui tata sadic, ce poarta masca de gaze si isi tortureaza baiatul. Filmul, „Julien Donkey Boy", a fost realizat in 1999.

7. Nasul filmelor cu mafioti, Martin Scorsese, s-a lasat dirijat de bagheta regizorala a lui Robert Redford in pelicula „Cine stie cistiga!" (1994), o poveste despre coruptia din televiziunea anilor ’50.

6. Regizorul Spike Jonze („In mintea lui John Malkovich") si-a luat in serios rolul din „Regii desertului" (1999), un film despre perioada de dupa razboiul din Kuweit.

5. „Umbrele trecutului" (2005) si „Spider" (2002) i-au adus renumele regizorului canadian Steven Soderbergh. Tot el a mai regizat comedia experimentala „Schizopolis" (1996), unde interpreteaza si rolul principal al angajatului unei companii care combina lifestyle-ul cu misticismul de tip scientology.

4. Regizorul austriac Erich von Stroheim a fost distribuit in filmul noir „Bulevardul amurgului" din 1951, dar merita amintit ca a jucat si in „Marea iluzie" a lui Jean Renoir.

3. Rob Reiner („Oameni de onoare") si-a gasit alter egoul in comedia muzicala „Spinal Tap" (1984), unde ia chipul unui regizor care lucreaza la un documentar despre istoria unei formatii heavy metal aflate in plin declin.

2. Sydney Pollack n-a refuzat sa apara in comedia romantica a lui Woody Allen, „Soti si sotii", o poveste lucida despre infidelitatea din casnicie.

1. Clasicul John Huston („Soimul maltez", „Onoarea famililei Prizzi") face un rol de zile mari in „Cartierul chinezesc" (1974) al lui Polanski, dind viata unui om de afaceri diabolic din Los Angelesul perioadei interbelice.