Fara sa astepte aprobarea, de catre Parlament, a noii Legi a invatamantului preuniversitar, ministrul Cristian Adomnitei a anuntat, pentru a treia oara in aceasta vara, desfiintarea Testelor Nationale la elevii clasei a VIII-a. Seful Ministerului Edu
Fara sa astepte aprobarea, de catre Parlament, a noii Legi a invatamantului preuniversitar, ministrul Cristian Adomnitei a anuntat, pentru a treia oara in aceasta vara, desfiintarea Testelor Nationale la elevii clasei a VIII-a. Seful Ministerului Educatiei nu a emis, inca, un ordin in acest sens, pentru simplul motiv ca nu ii permite legea. Cat despre normele metodologice care ar trebui sa insoteasca acest act ministerial, nici nu poate fi vorba.
In aceste conditii, declaratiile lui Adomnitei privind soarta elevilor de clasa a VIII-a se inscriu, de fapt, pe linia colegilor sai din Guvern, care si-au facut un obicei din a inaugura "feliile" terminate din investitii la care mai au de lucru luni intregi. In cazul ministrului Educatiei, se lauda si el cu ce poate. Daca la capitolul investitii in scoli e dezastru, macar promite elevilor ca le va elimina un examen, care, fiind organizat intr-o singura sesiune, a lasat pe dinafara scolarii care l-au picat.
Povestea eliminarii unui examen "anacronic"
Ministrul Educatiei declara, pe 25 iunie, ca examenul de absolvire a gimnaziului reprezinta un sistem de evaluare nepotrivit: "Examenul insusi este anacronic si va fi desfiintat in perioada urmatoare, prin pachetul nou de legi. Numai ca sunt generatii care mai au de incheiat acest traseu. Prima generatie care va intra in gimnaziu, dupa ce va fi implementat acest pachet de legi, va fi si prima care nu va mai avea parte de acest examen", promitea Adomnitei, imediat dupa incheierea unicei sesiuni din acest an a Testelor Nationale. El argumenta ca este nepotrivit ca elevii sa sutina un examen national la sfarsitul celor opt clase, in conditiile in care, in prezent, invatamantul obligatoriu are zece ani: "Vom schimba sistemul prin care vom avea zece clase obligatorii. Cel mai probabil, la ora aceasta, clasa a IX-a va fi ultima clasa de gimanziu, iar a X-a va fi clasa pregatitoare. Si atunci va disparea acest examen pe care copii de numai 14 ani sunt obligati sa-l dea".
Ulterior, pe 1 august, ministrul revenea la subiect, anuntand ca a discutat cu liderii federatiilor sindicale din educatie si au ajuns la consens: "Testele Nationale sunt un examen anacronic ce nu certifica anumite competente, ci ierarhizeaza elevii in vederea admiterii la liceu. Prin acesta, elevii care nu participa la Testele Nationale sau nu le promoveaza sunt repartizati in mod obligatoriu la scolile de arte si meserii, in Romania invatamantul obligatoriu fiind de 10 clase". Ministrul promitea din nou ca va emite un ordin privind eliminarea Testele Nationale incepand cu anul scolar viitor.
In fine, pe 29 august, afisand o mina victorioasa, Adomnitei anunta cu un ton ultimativ: "Cat voi fi eu ministru, nu vor mai fi Teste Nationale. Absolventii clasei a VIII-a nu vor mai sustine Testele Nationale, incepand din anul scolar 2007-2008. Accesul elevilor in clasa a IX-a se va face in functie de mediile obtinute la cele trei sau patru (in cazul minoritatilor) teze cu subiect unic, la care se adauga media generala a clasei a VIII-a. Metodologia de trecere a absolventilor din clasa a VIII-a intr-a IX-a se va publica la inceputul noului an scolar. Ordinul va fi emis la inceputul lunii septembrie".
Amatorism pedagogic
Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei a respins, ieri, propunerea ministrului, si cere publicarea, in 24 de ore, prin intermediul mass-media, a studiului de impact care a condus la aceasta decizie, precum si numele specialistilor din minister, care l-au elaborat. "Lipsa acestui document esential a generat deja reactii negative in sistem si opinia publica. Riscam sa incepem noul an scolar sub semnul haosului si amatorismului pedagogic. La ora redactarii acestui comunicat, ordinul de ministru nu este semnat, si mai este timp pentru anularea propunerii, in fata unor argumente pe care, alaturi de opinia publica, specialisti si sindicate, suntem gata sa le oferim, daca va fi cazul. Din informatiile pe care le detinem, secretarul de stat pentru Invatamantul Preuniversitar, Zvetlana Preoteasa, nu a fost consultat in luarea acestei decizii", se arata in comunicatul de presa semnat de prof. Gheorghe Radulescu, secretar general al AEACE.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.