Pulsul medicinei Plamanul este un tesut elastic, tocmai de aceea este asigurata respiratia. Cand apare o inflamatie in plaman, organismul incearca sa vindece starea inflamatorie si se formeaza cicatrice, tesuturi intarite numite fibroze, care
 Pulsul medicinei Plamanul este un tesut elastic, tocmai de aceea este asigurata respiratia. Cand apare o inflamatie in plaman, organismul incearca sa vindece starea inflamatorie si se formeaza cicatrice, tesuturi intarite numite fibroze, care rapesc elasticitatea plamanului, micsorand capacitatea respiratorie. Seful de lucrari dr Irina Strambu, director de cercetare la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", mentioneaza si alte situatii in care se ajunge la fibroza pulmonara. O pneumonie rau tratata poate duce la cicatrice retractive, la o fibroza localizata ce aduce necazuri. Bine tratata, pneumonia nu duce la fibroza. Pleurezia tuberculoasa vindecata de la sine, deci fara tratament, lasa in urma cicatrice in plaman, deci urme de fibroza. Exista boli ce dau fibroza, dar au un prognostic bun, cum ar fi sarcoidoza. Dar exista boli generatoare de fibroza cu prognostic rau, cum ar fi fibroza idiopatica. Bronsita cronica obstructiva insotita de emfizem, deci boala BPOC, duce si ea pe alte cai la insuficienta respiratorie ca si fibroza pulmonara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.