CE BEM, CE MANCAM
Inghetata analizata contine ingredientele unui produs ce poate fi consumat cu moderatie de persoanele fara probleme de sanatate si care au o viata activa.

Nirvana este o "inghetata cu aroma de caramel si nuci pecan c
CE BEM, CE MANCAM
Inghetata analizata contine ingredientele unui produs ce poate fi consumat cu moderatie de persoanele fara probleme de sanatate si care au o viata activa.

Nirvana este o "inghetata cu aroma de caramel si nuci pecan caramelizate". De pe eticheta produsului analizat aflam ca are in compozitie: "inghetata 82% (frisca 35%, zahar, sirop de glucoza, lapte praf) degresat, zer praf (din lapte), sirop de zahar caramelizat, stabilizatori (pectina - E 440, carboximetilceluloza - E 466 ), emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi - E 471), praf de galbenus de ou, aroma), sirop de caramel (E 150 a) 10% (zahar, lapte condensat indulcit, sirop de glucoza, grasime din lapte anhidra, amidon modificat (din porumb), aroma, sirop de zahar caramelizat, sare, stabilizator (caragenan - E 407), emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi - E 471), nuci pecan caramelizate 8% (zahar, nuci pecan prajite 3,6%, grasime din lapte anhidra, sirop de glucoza, fructoza, sare). Poate contine urme de arahide si alte varietati similare".

Valoarile nutritionale pentru 100 de grame de produs sunt urmatoarele: "valoarea energetica: 1.109kj/ 265,5 kcal, proteine 3,7 g, glucide 27,8 g, lipide 15,5g".

ANALIZA. Nirvana este un produs de tip inghetata, cu un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide, cu un index glicemic ridicat si lipide de origine animala saturate, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Densitatea calorica a produsului este medie spre mare. Contine o serie de aditivi alimentari din categoria stabilizatorilor, ingrosatorilor, emulgatorilor. De asemenea, in compozitia produsului exista o sursa de lactoza, nuci pecan si arahide, de care cei care au intoleranta la aceste ingrediente trebuie sa tina cont.

CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderatie de persoanele sanatoase, active, in contextul unei diete echilibrate si variate. Nu este recomandat diabeticilor decat cu recomandarea medicului curant si tinand cont de aportul de glucide. Supraponderalii si obezii nu trebuie sa consume produsul analizat frecvent si in cantitati mari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.