Furtunile de nisip din nordul Chinei au afectat grav suprafete intinse din Marele Zid, iar expertii spun ca portiuni uriase dintr-una din cele sapte noi minuni ale lumii vor disparea in urmatorii 20 de ani inghitite de desertul Badain Jaran, informeaza independent.co.uk.
Cu o vechime de peste 2.000 de ani, Marele Zid se intindea odata pe aproximativ 6.400 de kilometri pe teritoriul Chinei, de la trecatoarea Shanhaiguan, in nord-estul provinciei Hebei, la trecatoarea Jiayuguan, din nord-vestul provinciei Gansu.
Zidul a fost initial construit pentru a apara China de invazia triburilor nomade din nord.
La aproape 500 de kilometri de trecatoarea Jiayuguan, la Minqin, o portiune de aproximativ 60 de kilometri din Marele Zid s-a transformat in ruine din cauza activitatilor agricole intensive din anii t50, desfasurate in zona.
"Aceasta portiune de zid a fost realizata din lut si nu din caramizi si piatra si este foarte predispusa la eroziune", a indicat Zhou Shengrui, fost curator al muzeului local. Furtunile de nisip au erodat aceasta portiune construita din lut si au produs fisuri in zid. Din acest motiv, bucati mari din monument s-au prabusit, a mai spus el, adaugand ca acest fenomen se intalneste pe mai multe portiuni din zid.
Partea istorica a structurii defensive a fost construita sub dinastia Han (206 i.c. - 220 d.c.). Zidul a fost extins ulterior sub dinastia Ming (1368 - 1644).
Lacul Qingtu din regiunea Minqin a secat in ultimii 30 de ani si a fost inghitit de Badain Jaran, al patrulea in topul celor mai intinse deserturi din lume. Acest desert tinde sa inghita si portiuni din Marele Zid. Muncitorii din zona Minqin incearca sa protejeze zidul acoperindu-l cu noroi si nisip. Oamenii vor sa construiasca bariere si sa planteze copaci pentru o mai buna protejare a monumentului.
In prezent, portiunile din zid care au ramas intacte totalizeaza 2.500 de kilometri.
Marele Zid este vizitat anual de aproximativ 10 milioane de turisti. (D.M.)