Aproape un milion de senzori de persoana care sa ne inregistreze viata de zi cu zi, asa suna o estimare moderata a tehnologiei care va fi cu "ochii" pe noi peste 50 de ani.

In viitorul nu foarte indepartat, intimitatea ar putea ajunge un
Aproape un milion de senzori de persoana care sa ne inregistreze viata de zi cu zi, asa suna o estimare moderata a tehnologiei care va fi cu "ochii" pe noi peste 50 de ani.

In viitorul nu foarte indepartat, intimitatea ar putea ajunge un concept lipsit de aparare in fata unei tehnologii din ce in ce mai "curioase" la toate miscarile noastre. Inca de la nastere si pana la moarte, viata unui om ar putea fi inregistrata integral de o retea de senzori inteligenti.


Martin Sadler, director al laboratorului Trusted System al Hewlett Packard, citat de BBC, este de parere ca pana in 2057 vor fi cel putin un milion de dispozitive electronice pentru fiecare rezident din Marea Britanie, urmarindu-i viata de zi cu zi. Asa ar suna o previziune moderata, pentru ca exista si calcule ceva mai agresive, care au ca rezultat un numar de 20 de milioane de senzori pentru fiecare persoana. Aceasta evolutie ar fi posibila datorita progreselor din domeniul stocarii de date si al camerelor, combinate cu o scadere a costurilor acestei tehnologii.  Deja suntem inconjurati de o multime de dispozitive de inregistrare si senzori de tot felul.


STATISTICA. Un studiu din 2002 ajunsese la concluzia ca la acea data existau 4,2 milioane de camere cu circuit inchis in Anglia, adica una la fiecare 14 persoane. Un londonez obisnuit poate fi vazut de 300 de ori in timpul unei zile pe inregistrarile de acest tip. Cercetatorii de la Microsoft, Hewlett Packard si MIT au conceput deja aparate care iti inregistreaza orice miscare. Estimarile lui Sandler sunt impartasite de un specialist al scenariilor, Oliver Sparrow, consilier al guvernului britanic si al altor organizatii internationale. Perspectiva unui Big Brother global ridica o serie de probleme etice care impun dezbateri serioase privind rolul pe care putem decide sa il acordam tehnologiei in viata noastra.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.