Desi potrivit unor surse democratii se pregateau sa reactioneze in urma vånzarii de catre Dinu Patriciu a 75% din actiunile Rompetrol, aceasta miscare nu a avut loc. Atitudinea democratilor este bizara pentru ca, in ultimii trei ani, Patriciu a fost atacat constant de catre cei apropiati presedintelui Basescu. Seful statului l-a atacat dur pe Tariceanu in 2005, sustinånd ca un grup de interese din jurul unui magnat l-a convins pe seful PNL sa nu demisioneze din functia de premier

De atunci, declaratiile s-au succedat aproape ciclic, razboiul particularizåndu-se. Astfel, la inceputul lui 2006, o parte dintre liberali au fost acuzati de Elena Udrea ca sunt platiti de Patriciu. Mai mult, la inceputul anului 2007, Udrea a aruncat pe piata informatii despre un bilet in care Tariceanu ii cerea lui Basescu sa intervina la Parchet pentru seful Rompetrol. Ulterior, Basescu a dat publicitatii biletul, miscare ce a marcat ruptura totala dintre presedinte si premier

Atåt Basescu, cåt si Udrea au fost sprijiniti mereu de presedintele PD, Emil Boc, care nu a a facut nicio miscare de capul sau. “Eu nu am nici un motiv sa ma indoiesc ca Elena Udrea”, declara seful democratilor la inceputul anului. Cu toate acestea, anul 2007 pare a marca sfårsitul unui ciclu politic: Vånzarea a 75% din actiunile Rompetrol catre o companie din Kazahstan a inchis gura adversarilor politici ai lui Patriciu


(Claudia Cristofan/Bogdan Apostolescu)

Dupa venirea lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni, conflictele interne din Alianta PNL-PD au devenit publice, desi se stia ca aceste doua sabii nu au loc in aceeasi teaca. Nu a existat zi in care reprezentantii celor doua partide sa nu se atace reciproc. Arma de care s-au folosit democratii, in frunte cu presedintele Traian Basescu, a fost „Dinu Patriciu“. Liberalii au fost acuzati de seful statului, prin atacurile lansate asupra sefului Rompetrol, ca sprijina anumite „grupuri de interese nelegitime“. Aceasta sintagma a fost preluata imediat de PD. Ulterior, de ea s-au folosit liberalii care au parasit PNL, adica liberal-democratii lui Theodor Stolojan. Atacurile au culminat cu „plantarea“ pe piata a vestitului biletel roz prin care s-a incercat mazilirea lui Patriciu, dar si a lui Tariceanu. Cu toate acestea, dupa ce Patriciu a vandut 75% din actiunile Rompetrol, adversarii sai nu au mai schitat nici un gest. Se pune o intrebare logica: De ce tac democratii?

In februarie 2006, dupa ce scapase de doua ori de inchisoare, Dinu Patriciu declara: „Stiu sigur ca acesta este un proces politic inca de la inceputul lui, in 2003“. Rompetrol este o companie curata care si-a atras ca dusmani toti mafiotii din acest domeniu. Ulterior, isteria luptei anticoruptie i-a atins si pe cei nevinovati. „Nu stiu daca Traian Basescu ma vrea in spatele gratiilor, dar el este autorul isteriei de un an de zile. Nu mai face diferenta intre vinovati si nevinovati“, sustinea la vremea respectiva Patriciu. „Stiu ca nu sunt probe impotriva mea. Stiu ca totul este o inscenare“, mai spunea seful Rompetrol la vremea respectiva. In mai 2005, Patriciu a fost arestat, insa doar pentru 24 de ore pentru ca dupa o serie de audieri Patriciu a fost eliberat. Atunci, ca si in 2006, Patriciu a scapat de acuzele aduse. In disperare de cauza, la inceputul lui 2007, Elena Udrea, care renuntase deja la functia de consilier prezidential, sustinea ca Tariceanu i-ar fi trimis un bilet lui Traian Basescu prin care premierul ii cerea sa intervina pentru Dinu Patriciu. In momentul acela s-a incercat lovitura de gratie... Dar sa urmarim un film elocvent pentru greutatea razboiul Basescu- Patriciu.

Udrea din bilet: Traiane, cand ai timp...
l In 2005, Elena Udrea il ataca pe Tariceanu spunand ca premierul l-ar fi sunat pe procurorul general de la acea vreme, Ilie Botos, pentru a interveni in favoarea lui Patriciu care era cercetat de Parchet.

l La inceputul lui 2006, Elena Udrea i-a acuzat pe unii liberali ca sunt platiti de presedintele Rompetrol. „Una din explicatiile pentru care vocile care il apara pe Dinu Patriciu sunt atat de prezente, atat de vehemente si ataca permanent ori Parchetul, ori presedintele, ori PD, ar fi ca multi dintre ei sunt probabil finantati de Patriciu. Ea sustinea la vremea respectiva ca, de exemplu, Tariceanu, Antonescu sau Orban „sunt membri fondatori ai Fundatiei 'Institutul pentru Libera Initiativa>> si, daca institutiile statului ar verifica exact cum se finanteaza acest institut, s-ar putea sa descoperim ca din banii domnului Dinu Patriciu se finanteaza“, acuza Udrea. „Banuiala mea sau curiozitatea mea este ca s-ar putea ca in felul acesta, prin aceasta fundatie, domnul Dinu Patriciu sa-si asigure prietenia politica a acestor parteneri“, sustinea Udrea.

l Ajungem in anul de „gratie“ al politicii romanesti: 2007
„Era un biletel cu antetul primului-ministru si purtand semnatura acestuia. In biletel se spunea „Traiane, cand ai timp...“ sau ceva de genul asta. Ideea era sa intervina la Parchet pentru Dinu Patriciu. Asa intelege PNL-ul sa-si rezolve problemele. Sunt grupuri de interese si se sustin reciproc...“, sustinea Elena Udrea. Declaratia a fost facuta in luna ianuarie a acelui an, chiar in ajunul Congresului PNL, unde „prietenul“ lui Basescu a fost reales presedinte al liberalilor.

Traian a avut timp...
l August 2005: Momentul-cheie din controversata relatie Basescu - Tariceanu. La momentul respectiv presedintele Traian Basescu l-a atacat dur pe premierul Calin Popescu-Tariceanu precizand ca un grup de interese din jurul unui magnat l-a convins sa nu demisioneze pentru a nu declansa alegerile anticipate. Mai mult, Basescu a atentionat ca grupuri mafiote au ajuns sa-si puna ordonantele pe masa Guvernului. Nu a trecut mult timp si s-a aflat ca magnatul la care a facut referire seful statului, in acel moment, era Dinu Patriciu - un perpetuu motiv de disputa intre presedinte si premier, de altfel. In 2 noiembrie 2005, presedintele a considerat drept „un conflict intre puterea executiva si cea judecatoreasca“ faptul ca premierul l-a sunat pe procurorul general in legatura cu cazul Patriciu. Potrivit lui Basescu, „simplul fapt ca s-a dat un telefon este incorect“.

l In anul urmator, respectiv prin 24 ianuarie 2006 presedintele Traian Basescu a precizat ca a preferat „corespondenta scrisa“ cu omul de afaceri Dinu Patriciu, referindu-se la informatiile aparute in presa referitoare la intalnirea dintre premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Monica Macovei si presedintele Rompetrol. „Guvernul are conduita lui. Si mie mi-a solicitat Dinu Patriciu public audienta. Am preferat corespondenta scrisa cu domnia-sa. Fiecare institutie isi stabileste standardele“, a afirmat Basescu, raspunzand unei intrebari referitoare la faptul ca premierul, ministrul Macovei si presedintele Rompetrol ar fi avut o intalnire la sediul Guvernului. Intrebat daca procurorii care se ocupa de cazul Patriciu i-au semnalat ca ar fi supusi la presiuni, seful statului a raspuns ca, in Romania, procurorii sunt supusi presiunilor in toate conditiile. Basescu a facut referire la „puternica presiune mediatica“, adaugand ca, uneori, exista incercari de a se realiza presiuni politice, prin atitudini publice ale oamenilor politici.

l In anul 2007, seful statului a venit cu cireasa de pe tort, precizand ca nu are nici o retinere in a spune ca Patriciu si ceilalti moguli de presa utilizeaza trusturile media in batalia politica pentru a obtine favoruri economice: „Ei vor sa subrezeasca acea parte care ii impiedica sa obtina favoruri economice de la oamenii politici pe care ii controleaza“. Basescu a completat ca un conflict fundamental intre el si toate partidele se va propaga in conditiile in care interesele tuturor „mogulilor media cer un presedinte care sa nu auda, sa nu vada“. „Cine vrea sa creada ca as fi un motanas ascultator (...) care se retrage la Cotroceni, se inseala!“, a mentionat presedintele. A urmat referendumul pentru suspendarea sa.

Boc crede in 'cuplul>> Basescu-Udrea