Medicamentele gratuite "antifumat" promise de ministrul Sanatatii sunt deocamdata o mare teapa. Nu se pot face programari decat la sfarsitul lui octombrie, in toata tara nefiind decat patru doctori care participa la program si care sunt plecati in co
Medicamentele gratuite "antifumat" promise de ministrul Sanatatii sunt deocamdata o mare teapa. Nu se pot face programari decat la sfarsitul lui octombrie, in toata tara nefiind decat patru doctori care participa la program si care sunt plecati in concediu.


La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Eugen Nicolaescu (foto) a anuntat demararea programului "Stop fumat", in cadrul caruia fumatorii care vor suna la un numar gratuit (08008.STOPFUMAT sau 08008.786.738.628) vor putea primi, indiferent daca-si platesc sau nu asigurarile de sanatate, medicamente gratuite timp de trei luni, precum si consiliere din partea unor medici specialisti, pentru a renunta la tigari. Cei 400.000 de lei, valoarea programului, spunea Nicolaescu, vor fi acoperiti din taxa de viciu. Pentru inceput, mai sustinea ministrul, programul se va desfasura numai in Bucuresti, urmand ca de la jumatatea lunii septembrie sa fie extins in toata tara. Ce nu stie Nicolaescu e ca cei mai multi doctori inclusi in acest program sunt plecati in concediu, miile de fumatori ramanand sa inroseasca inutil linia telefonica unde se pot face programari.


VACANTA. Am sunat la numarul gratuit. Dupa doua ore si zeci de apeluri ocupate, ne-a raspuns un domn care ne-a informat ca in Bucuresti sunt doar patru centre la care se pot face programari. Ni le-a enumerat pe toate si ne-a spus ca trebuie sa alegem unul dintre ele la care sa sunam pentru o programare. Am optat pentru centrul din zona Pietei Mihail Kogalniceanu si am primit numarul de mobil al doctorului Mihaela Raileanu. La telefon insa, doamna doctor ne-a informat ca pleaca in concediu pana la 1 octombrie si ca de abia dupa aceasta data se vor putea face programari. Explicandu-i ca linia gratuita este greu de prins, doamna doctor ne-a dat numele celorlalte trei centre din Bucuresti. Am telefonat la Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta" si am cerut cu doamna doctor Magdalena Ciobanu, de la Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat. "De ce ati sunat aici? Trebuia sa sunati la numarul TelVerde, pe care il stie toata lumea", ne-a luat la rost o duduie. I-am explicat ca numarul respectiv este greu de prins si am intrebat-o daca se poate face o programare direct acolo. "Doamna doctor este in concediu. Ce, noi nu avem dreptul la concediu?!", a venit raspunsul intepat.  


LUNA VIITOARE. Dupa inca o jumatate de ora am format numarul 08008.STOPFUMAT, am prins iar legatura si i-am explicat domnului de acolo motivul pentru care la primele doua centre nu se pot face programari. Domnul s-a oferit sa ne faca o programare la un al treilea centru din cadrul Spitalului Victor Babes, cel mai devreme la... 23 octombrie. Am cerut numarul de telefon a celui de-al patrulea centru. "Sunteti putin ghinionist", a venit raspunsul de acolo. "Doamna doctor Catalina Panaitescu pleaca luni in concediu si se intoarce dupa 23 septembrie. Va rugam sa sunati atunci pentru o programare".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.