Intru in supermarket cu cosul mare cat casa, de abia-l imping. Nici supermarketul nu arata ca unul normal, si el are doua-trei rafturi cu cate cinci-sase produse mari si late. Avioane de lupta, bombardiere, avioane de atac la sol. Si cateva versiuni
Intru in supermarket cu cosul mare cat casa, de abia-l imping. Nici supermarketul nu arata ca unul normal, si el are doua-trei rafturi cu cate cinci-sase produse mari si late. Avioane de lupta, bombardiere, avioane de atac la sol. Si cateva versiuni intre ele. Pare usor sa alegi: F-16 din America, Saab Gripen, Eurofighter si Rafale - asta e toata marfa.


Acum, ca orice roman iubitor de branduri, stai si te intrebi: F-16, ala, nu e cel pe care il stiu din filme? De la CNN, unde i-a batut pe irakieni si pe sarbi? Ba da, ala e, si-l stii din filme, pentru ca si el e de cand lumea pe-aici. Zbura si-n vremea razboiului rece, zboara si-acum. Cam vechi, ca si conceptie. Insa astia de-l fac ne-au bagat in NATO, om fi ramas datori, nu?


Nu? Ok, atunci sa mergem la Eurofighter. Frumos desenat, doua motoare, casetofon de bord cu sase CD-uri. Dar cine il face, Europa? Continentul ala care tocmai ne-a bagat in seama? Aha, deci poate ca suntem datori si aici. Lumea se asteapta sa mai dam si noi ceva inapoi, daca tocmai am luat a€¦ cat am luat anul asta? Nu cumva mai putin decat dam? Si pentru asta sa mai dam si bani pe avioane, cateva miliarde? Poate ca nu.


Atunci sa ne uitam la ce e mai de nasul nostru. Mic si nervos: Rafale. Facut de o firma din Franta cum ar veni privata. Nu e ieftin deloc, ca si-asta are doua motoare, si benzina s-a scumpit. Si nu doar benzina, dar si piesele de schimb. Am luat deja Danone, poate-ar fi mai bine sa ne oprim aici.


Ok, atunci mai ramane Saab. Firma suedeza, avion mic si dragut, bun de pus in vitrina. Da, dar doar te joci cu el, ca nu cara prea multa munitie. Da, dar e usor, nu mai trebuie sa punem asfalt nou la Deveselu si Falticeni sau pe unde-o mai fi vreun aerodrom militara€¦


Uite-asa se framanta cumparatorul roman in supermarketul cu avioane. Cumparatorul de buna-credinta, pilotul, nu baiatul de la minister sau partid, care poate ca vrea sa traga si el un ce profit, un mic avion privat, din achizitia unui mare lot de avioane de lupta. Omul cinstit se intreaba ce e mai bun pentru armata romana, omul rau se intreaba cine da spaga. Ei, dragii mosului Teaca, am si aici o veste buna: aproape toata lumea da spaga, si cea mai multa o da ala cu avionul mai vechi si mai scump.


Drept pentru care zic asa: ori luam Saab ca ungurii si e toata lumea nemultumita, ori tragem o fuga la Moscova sa vedem un Mig 35. Logica e simpla: daca ai un potential inamic langa tine, nu e cel mai sigur sa ai si armele lui? Nu stim daca avioanele rusesti sunt mai bune decat cele americane. Insa stim un lucru sigur: nu le putem cumpara pe cele mai bune (F-22, de exemplu) din America. Si-atunci, de ce n-am lua din nou Mig-uri, si mai ieftine? Pentru ca se prabusesc?


Nu stiu, n-am un raspuns. Si uite stau asa in magazinul de avioane si ma uit si ma gandesc daca nu mai bine dau cu banul. Da, cu banul, inainte sa dea ei. Tot cu el, si eu sa nu rezist tentatiei.

Oricum, toate zboara. Iar in caz de razboi, noi oricum ne predama€¦


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.