"Pentru o anumita perioada, rusii au actionat in asa fel incat sirienii au crezut ca Israelul intentioneaza sa declanseze un razboi impotriva tarii lor", a declarat Gilad, pentru postul de radio al armatei, citat de Mediafax. "Rusii au renuntat apoi
"Pentru o anumita perioada, rusii au actionat in asa fel incat sirienii au crezut ca Israelul intentioneaza sa declanseze un razboi impotriva tarii lor", a declarat Gilad, pentru postul de radio al armatei, citat de Mediafax. "Rusii au renuntat apoi la aceste provocari in urma explicatiilor primite si potrivit carora Siria nu intentiona sa atace Israelul si ca Israelul nu urma sa ia initiativa unui razboi impotriva Siriei, ceea ce a permis calmarea spiritelor", a adaugat generalul in rezerva. Cotidianul Maariv titreaza, in numarul de ieri: Rusia a "incitat la un conflict intre Israel si Siria". "Oficialii israelieni considera ca Rusia a furnizat, in cursul verii, informatii eronate presedintelui sirian, Bashar al-Assad, privind presupusele intentii ale Israelului de a ataca Siria", dezvaluie cotidianul. Pe baza informatilor primite de la Moscova, sirienii s-au pregatit de un conflict, ceea ce a determinat armata israeliana sa ridice nivelul de alerta. "Astfel ar fi putut izbucni un razboi care ar fi cuprins intregul Orient Mijlociu", a precizat publicatia israeliana. In ultimele doua luni, Israelul si-a multiplicat declaratiile pacifiste la adresa Damascului pentru a-si reitera dorinta de a nu declansa un conflict armat prin derularea de manevre militare majore, in special in platoul Golan, regiune cucerita de Israel in urma conflictului din iunie 1967 si anexata in 1981. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.