Chiar daca nu recunoaste, fostul ofiter de Securitate Ioan Niculae a fost nevoit sa bata palma cu austriecii de la Vienna Insurance Group si sa vanda ASIROM, pentru a salva ce se mai poate din combinatele de ingrasaminte chimice si investitiile din domeniul agricol. Negocierile dintre reprezentantii Vienna Insurance Group si magnatul zimnicean dateaza de aproximativ trei ani. N-au fost singurele. ASIROM a inregistrat pierderi importante in 2004 - 2005 si doar 14 milioane de euro profit brut in 2006, ajungand foarte aproape de marja de insolvabilitate. Ceea ce ar fi dus societatea de asigurari la un faliment de rasunet - cel putin european.
Pe de alta parte, datoriile magnatului la gaze naturale au ajuns in jurul valorii de 28 de milioane de euro, in vreme ce nici alte activitati pe care le desfasoara nu merg stralucit. Drept urmare, lipsa acuta de lichiditati - in conditiile in care bancile nu-i mai acorda credite, deoarece nu mai are cu ce le garanta - l-au silit sa renunte, deocamdata, la 30,51% din companie. Urmeaza sa vanda si restul actiunilor detinute la ASIROM, ca doar austriecii n-or fi prosti sa investeasca pentru a se asocia si a fi smecheriti de oamenii fostului securist. Ca Ioan Niculae mai este si cercetat de catre DNA, in mai multe dosare penale, este o alta poveste, la care ne-am referit si ne vom mai referi pe masura derularii anchetelor.
Campanie duplicitara
Declinul ASIROM se identifica cu anul 2004, cand mai multe companii straine si-au declarat intentia de a investi in sistemul de asigurari din Romania. Cei mai interesati pentru SC Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA s-au aratat a fi austriecii de la Wiener Stadtische Versicherung AG, actualul grup Vienna Insurance. Mai intai, Ioan Niculae a cerut ofertantilor suma de 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar, insa acestia i-au ras in nas. In 2005, pretentiile magnatului au scazut la 100 de milioane de euro, dar nici de aceasta data n-a reusit sa traga pe nimeni pe sfoara, de vreme ce intreg ASIROM-ul nu valora atat, daramite 58% cat detinea la acea data. In disperare de cauza, deoarece declinul societatii devenea ingrijorator, actionarul majoritar l-a impus pe austriacul Boris Schneider in functia de director general, din acest moment jucand pe mai multe planuri. Numirea facuta, in scopul redresarii companiei, le dadea mari sperante austriecilor - ca ei vor fi cei preferati. Doar ca magnatul, concomitent, a declansat si o campanie paralela de negocieri cu alti ofertanti, pentru a obtine cat mai multi bani pe pachetul majoritar.
Austriecii au luat potul
Pe langa austrieci, oamenii fostului ofiter de Securitate au mai purtat negocieri cu firmele italiene de asigurari Cattolica, reale Mutua, Generali si Fondiara, cu ungurii de la OTP si cehii de la Ceska Pojistovna. In cele din urma, Niculae s-a vazut nevoit sa cedeze in fata celor de la Vienna Insurance, renuntand la un pachet de 30,51% pentru suma de 46,79 milioane de euro. Tranzactia, care a avut loc la 24 iulie, pe piata Deal (unde partile negociaza in mod direct) i-a adus magnatului mult mai putin decat se astepta. Astfel, daca in 2005 ar fi fost dispus sa vanda 58,33% din ASIROM pentru 100 de milioane de euro, acum a fost nevoit sa renunte la 30,51% pentru mai putin de jumatate, in conditiile in care i-a mai ramas aproximativ 20% din companie. Austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG) controleaza detasat piata asigurarilor din Romania, cu un procent de 40,3% din totalul primelor subscrise din asigurarile generale si de viata in 2006. VIG se mai afla, direct sau indirect, in proprietatea a 99% din Unita Bucuresti, 97,76% din Omniasig, 88,68% din Agras si 50% din Omniasig Asigurari de Viata - procent la care se adauga alta participatie importanta prin intermediul RBIH Financial Services Group NV din Olanda, unde VIG detine 60%, prin intermediul companiei Kardan Financial Services. Capitalul austriac mai este reprezentat in Romania de grupurile Uniqa, Grawe si Erste Bank, ultimul detinand Banca Comerciala Romana, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.
Minciunile magnatului
Cu doar o zi inaintea vanzarii pachetului de 30,51%, magnatul zimnicean a declarat ca nici nu-i trece prin cap asa ceva. "Este o prostie ce am citit in presa. Nu intentionez sa vand", s-a destainuit acesta agentiei Mediafax. Declaratia mincinoasa n-a avut decat un caracter speculativ, pentru a creste pe piata pretul actiunilor. Ceea ce s-a si intamplat. Doar o zi mai tarziu a urmat o noua minciuna, in sensul ca magnatul n-ar intentiona sa mai vanda, de asta data, actiunile cu care a ramas. Dupa parerea unor specialisti pe care i-am consultat, daca Niculae n-ar fi avut o nevoie stringenta de lichiditati, n-ar fi vandut o parte din actiuni, decat daca voia sa scape de ASIROM cu totul. In concluzie, declaratiile lui - pe cat de neadevarate pe atat de derutante - nu sunt decat niste tertipuri menite sa ridice cat mai mult cota de piata a actiunilor, spre a inregistra un pret atractiv, inclusiv pentru pachetul de actiuni care i-a ramas. Fapta ce miroase de la o posta a manipulare a pietei de capital.
Terminatorul de combinate
Minciunile fostului ofiter de Securitate, care a ajuns sa se numere printre cei mai bogati zece romani, nu se opresc aici.
El a mai declarat ca o parte din banii platiti de austrieci vor fi dirijati catrecombinatele de ingrasaminte chimice pe care a pus mana, spre a se conforma cerintelor de mediu ale Uniunii Europene. Realitatea este, dupa parerea noastra, cu totul alta. Combinatele DONAU CHEM SRL Turnu Magurele, judetul Teleorman, AMURCO SRL Bacau si VIROMET SA Victoria, judetul Brasov au ajuns sa acumuleze datorii de circa 28 de milioane de euro la SNGN ROMGAZ. In conditiile in care facturile restante nu vor fi achitate, livrarea gazelor naturale va fi sistata. Dupa toate probabilitatile, restul banilor primiti de la austrieci vor luacalea unor conturi personale secrete din strainatate, ori vor fi investiti in afaceri imobiliare. Asa cum magnatul nu si-a respectat promisiunile generoase de a investi pana acum in mediu - pe care le-a angajat in cadrul contractelor de vanzare-cumparare cu APAPS, ulterior AVAS -, n-o va face nici de-acum inainte. Ar fi de remarcat si ca fostul securist a mai pus pe butuci combinatul de ingrasaminte chimice de la Savinesti, judetul Neamt, iar de curand a cumparat ilegal combinatul Nitrofertilizer de la Fagaras, judetul Brasov, care mai mult ca sigur va avea aceeasi soarta. Alte fonduri este posibil sa fie investite in fieful magnatului de la Zimnicea. Oras pe care il controleaza prin intermediul cumatrului sau, primarul Petre Parvu.
Jonglerii cu banii companiei
In vara anului trecut, inspectorii ANAF au efectuat un control la SC Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA, constatand ca aceasta s-a sustras de la plata datoriilor catre bugetul de stat, cauzand un prejudiciu de peste 110 miliarde de lei vechi (3,2 milioane de euro).
De asemenea, sumele pe care le-a folosit ilegal in alte sectoare de activitate decat cel al asigurarilor au si mai multe zerouri. Astfel, Ioan Niculae a dispus ca din banii companiei sa fie renovata si-apoi utilata o cladire aflata in spatele sediului central din Bd. Carol I nr. 31-33, care a devenit ulterior Club A.RO, dotat cu restaurant traditional romanesc, sala de fitness, aerobic, masaj, sauna, fizioterapie, refacere si recuperare. Aceasta a fost cedata prin contract de comodat unui sereleu, in care actionar persoana fizica este si fostul ofiter de Securitate. Angajatii clubului au figurat totusi, luni de zile, pe statele de plata ale ASIROM, incasand ilegal lefuri de la o societate in care nu erau incadrati. Cu toate acestea, oamenii magnatului au considerat ca salariile sunt deductibile din punct de vedere fiscal si nu le-au mai impozitat in contabilitate.
Evaziuni fiscale la ASIROM
Din actionariatul ASIROM au facut parte, pentru o vreme, incomodele fonduri de investitii Broadhurst Investments si QVT Fund LP.
Acestea au fost partenere cu Niculae mai mult de litigii decat de afaceri. Situatia s-a datorat intentiilor repetate - pe baza unei strategii diabolice - de diminuare a participatiei actionarilor minoritari, prin majorari dubioase de capital. De asemenea, intre actionarul majoritar si cei minoritari au existat o multime de procese privind modul de gestionare al societatii de asigurari si al adoptarii discretionare a deciziilor in Adunarile Generale ale Actionarilor. Printre altele, in luna iulie 2006, ASIROM a fost nevoita sa plateasca o amenda de 23,1 milioane de lei (aproximativ 7,5 milioane de euro) Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru nereguli flagrante in contabilitate.
Mai precis, cadourile oferite asiguratilor in campaniile RCA, in perioada 1999 - 2004, au fost contabilizate in mod ilegal drept deductibile. De asemenea, au mai existat si alte asemenea evaziuni fiscale in privinta carora ANAF n-a luat inca o decizie definitiva. In cele din urma, Broadhurst a renuntat la afacerea cu magnatul zimnicean, actiunile fiind vandute, in mai 2007, catre Waterwe Ventures Ltd. si Tarkul Estates Ltd. La fel a procedat, ulterior, si QVT Fund, in favoarea Damrosch Trading Ltd., inregistrand un oarecare profit. Dupa cum ZIUA a mai scris, este de presupus ca in spatele noilor actionare - firme provenite tot din paradisuri fiscale - sa se afle acelasi omniprezent Niculae.
Escrocherii cu reclama si publicitate
Alte deturnari de fonduri de la ASIROM s-au facut pentru asa-zisa "reclama si publicitate", care de fapt era fictiva. Cheltuieli, de asemenea, nementionate ca impozitabile in contabilitate, desi in acest sens n-a fost incheiat nici un fel de contract valabil. Ca sa acopere evaziunea, managerii companiei au prezentat la control comenzi ferme si facturi false de achizitie, de la pretinsi furnizori de servicii. Care falsuri au fost semnate doar de managerii magnatului, din inscrisuri lipsind pana si datele de identificare ale celor care incasau banii in numerar. O parte dintre aceste fonduri deturnate au ajuns la cotidianul Curentul, printre asociatii caruia se numara si Ioan Niculae, printr-una dintre societatile pe care le controleaza, precum si printr-o firma-paravan.
Un hotel pentru magnat
In 1999, ASIROM a cumparat o vila luxoasa in centrul Capitalei, cladirea fiind introdusa in patrimoniul companiei, calculandu-se cheltuielile de amortizare, desi nu exista nici o legatura cu obiectul de activitate, adica asigurarile. In scopul inducerii in eroare a inspectorilor fiscali, managerii lui Niculae au sustinut ca vila a fost utila pentru cazarea unor delegatii din tara si strainatate, care vizitau ASIROM. Afirmatii total mincinoase, de vreme ce s-a descoperit ca, pentru perioadele unor asemenea vizite de protocol ori de afaceri, au fost decontate numeroase facturi la unele hoteluri bucurestene. Cu alte cuvinte, vila a fost folosita ilegal, in cu totul alte scopuri decat cele declarate ANAF, in ideea sustragerii de la plata impozitelor datorate statului.
Planuri de viitor
ASIROM, parte a fostei Administratii a Asigurarilor de Stat - ADAS, a incaput pe mana lui Ioan Niculae incepand cu anul 1998, prin intermediul SC INTERAGRO SA si Rafinaria ASTRA ROMANĂ SA Ploiesti. In scurt timp, participatia statului a ajuns de la 43,52% la 6,38% cat mai detine AVAS la ora actuala. Inca de la inceput, magnatul a dus o politica de decapitalizare a societatii, pentru descurajarea actionarilor minoritari si determinarea acestora de a se retrage din afacere. Numai ca planul nu i-a iesit chiar asa cum a fost conceput, ceea ce l-a obligat pe Niculae sa renunte in cele din urma la asigurari. Cum a declarat in mai multe randuri, obiectivele sale de viitor au in vedere mai mult piata imobiliara. Motiv pentru care trage cu dintii de combinatele pe care le-a acaparat, pentru a le falimenta controlat. Urmeaza vinderea la fier vechi a utilajelor si introducerea terenurilor in circuitul imobiliar.