CANCER. Fumatul poate antrena modificari ireversibile in activitatea unor gene din organism. Acest fapt ar putea explica de ce fostii fumatori prezinta mai multe riscuri de a se imbolnavi de cancer pulmonar fata de persoanele care nu au fumat nicioda
CANCER. Fumatul poate antrena modificari ireversibile in activitatea unor gene din organism. Acest fapt ar putea explica de ce fostii fumatori prezinta mai multe riscuri de a se imbolnavi de cancer pulmonar fata de persoanele care nu au fumat niciodata. Anumite gene care joaca un rol important in repararea ADN-ului celulelor sunt afectate permanent de fumat. De asemenea, fumatul blocheaza activitatea genelor care contribuie la combaterea dezvoltarii cancerului pulmonar.   INOVATIE. O periuta de dinti ultratehnologizata, care este echipata cu un dispozitiv asemanator GPS-ului, a fost lansata in Marea Britanie. Compania producatoare a precizat ca, in timpul curatarii dintilor, periuta transmite informatii catre un miniecran LCD, aratandu-i utilizatorului unde ar trebui sa curete mai bine. In acelasi timp, periuta il informeaza pe cel care o foloseste cat timp trebuie sa-si curete dintii si daca face acest lucru prea usor sau cu prea multa forta.   EVALUARE. Doar un sfert dintre medicii de familie au raportat consultatiile acordate in iulie prin programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS. Unii nu au raportat activitatea pe luna iulie pentru ca au fost in concediu, iar altii, avand prea putini pacienti, au cerut aprobare sa raporteze o singura data, in septembrie, pentru lunile iulie si august. Pentru serviciile din cadrul programului de evaluare a sanatatii pe luna iulie, CNAS a platit peste 8,4 milioane de lei medicilor de familie si aproape 5,6 milioane de lei laboratoarelor de analize.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.