PESTA - Focarele din Timis, inchise la finele lui septembrie Cele trei focare de pesta porcina de la fermele din Timis ale companiei Smithfield vor fi eradicate cel mai devreme la sfarsitul lunii septembrie, a declarat ieri ministrul Agriculturii,
PESTA - Focarele din Timis, inchise la finele lui septembrie Cele trei focare de pesta porcina de la fermele din Timis ale companiei Smithfield vor fi eradicate cel mai devreme la sfarsitul lunii septembrie, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. "Incinerarea animalelor a fost finalizata ieri (joi, n.r.) la ferma Igris2. La Igris 1 va fi terminata duminica, iar la Cenei miercuri, saptamana viitoare. Dupa ce fermele au fost golite de animale mai dureaza circa trei saptamani ­ o luna pana cand focarul este efectiv eradicat, fiind nevoie de dezinfectari si alte proceduri", a spus Remes.(F.Z.)   FRIESLAND - Se inchide fabrica de lactate de la Deta Producatorul Friesland ­ marcile Oke, Mili, Napolact ­, unul dintre liderii pietei lactatelor din Romania, va inchide fabrica de la Deta, judetul Timis, deoarece unitatea necesita investitii de mediu si de productie prea mari. Compania va reloca activitatile catre celelalte unitati de productie de pe piata locala. Potrivit reprezentantilor acesteia, inchiderea fabricii de la Deta nu va avea implicatii asupra activitatilor de colectare a materiei prime si de distributie din zona Timis. Procesul de relocare va avea loc incepand cu luna septembrie. "La o parte din cei 134 de angajati li se va propune relocarea la operatiunea din Timisoara sau la alte unitati ale grupului. Toate procedurile aferente acestui proces vor fi in linie cu prevederile din contractul colectiv de munca si se vor implementa in urma consultarii sindicatului", se mentioneaza in comunicatul firmei. (F.Z.)   SEPTEMBRIE - Peste 1.600 de angajati, disponibilizati Peste 1.630 de persoane din mai multe judete ale tarii isi vor pierde luna viitoare locurile de munca, potrivit conducerii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), citata de Rompres. Circa 1.560 de persoane vor fi concediate din unitati economice cu capital privat profilate pe servicii, industria pielariei, incaltaminte, textile si blanarie. Oficialii ANOFM, care au facut ieri o vizita in Covasna, au precizat ca majoritatea persoanelor aflate pe listele de disponibilizari provin din judetele Hunedoara, Ialomita si Arad. (F.Z.)
   
ElectricaServ se privatizeaza Compania de intretinere si mentenanta ElectricaServ va fi privatizata in perioada urmatoare. Potrivit unor surse citate de agentia Mediafax, consiliul de administratie al Electrica a decis in sedinta de ieri sa privatizeze compania de reparatii electrice. Deocamdata nu s-a luat nici o decizie privind forma vanzarii. Recent, Constantin Botez, vicepresedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, a precizat la un forum energetic ca presiunea companiilor care au cumparat de curand cinci filiale ale Electrica este mare pe privatizarea divizata a companiei, astfel incat fiecare grup sa cumpere acea parte a Electrica Serv care il deserveste. In acelasi timp, AVAS a comandat un studiu pentru a vedea care este cea mai rentabila forma de privatizare, iar rezultatele arata ca este mai profitabila privatizarea in bloc. ElectricaServ are 11.600 de angajati si este organizata organizata in opt sucursale corespunzatoare celor opt filiale de distributie si furnizare a energiei electrice. Pe langa acestea, cei mai importanti clienti sunt Transelectrica, Petrom si ministerele Apararii si Agriculturii. Anul trecut a avut o cifra de afaceri de 724,7 milioane de lei si un profit de 2,25 milioane de lei. (Daniel Ionascu)   PROGRAM - Porcii, vaccinati contra pestei si in 2008 Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara (ANSVSA) va transmite luni Comisiei Europene programul de eradicare a pestei pentru anul 2008, care prevede continuarea vaccinarii porcilor si inasprirea masurilor de supraveghere a activitatii de imunizare. "Programul de eradicare a pestei prevede continuarea vaccinarii porcilor, atat a celor mistreti, cat si a celor din gospodarii si ferme. Dupa ce Comisia va vedea programul, vom discuta si vom stabili si ce vaccinuri vom achizitiona noi si ce vaccinuri vor fi furnizate gratuit de CE", a declarat presedintele ANSVSA, Radu Roatis. El a adaugat ca vor fi inasprite masurile de supraveghere a felului in care medicii veterinari imunizeaza animalele cu vaccin. Autoritatea a instituit opt posturi regionale, iar medicii veterinari din fiecare post vor tine sub observatie felul in care se face vaccinarea in anumite judete. Totodata, in fiecare judet va exista un medic veterinar care va avea atributii numai in domeniul pestei porcine. "Medicii vor verifica daca vaccinarile sunt facute la timp, daca se recolteaza probele de la animale conform programului si alte masuri de acest fel", a spus Roatis. Prelungirea vaccinarii inseamna si prelungirea interdictiei de a exporta carne si preparate din carne pe piata comunitara. Firmele romanesti nu mai fac exporturi de carne si preparate din carne de porc din 2003, reluarea livrarilor fiind conditionata de eradicarea pestei, fara utilizarea vaccinului. (F.Z.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.