Nokia a livrat 60 de milioane telefoane mobile de la uzina sa de productie din orasul indian Chennai in cele ultimele 18 luni, presedintele grupului Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo asteptandu-se ca cererea pentru telefoane mobile in India sa ramana in continuare la niveluri ridicate, avand in vedere ca baza de utilizatori a crescut substantial, relateaza Reuters.
"India a devenit repede una dintre cele mai mari piete", a declarat acesta pentru reporterii din New Dehli, adaugand ca nu se asteapta ca cererea sa se limiteze la telefoanele de pret redus.
Pe plan global, Nokia a vandut 100,8 milioane telefoane mobile in perioada aprilie-iunie, conform firmei de cercetare Gartner, beneficiind de o cota de piata de 36,9%.
Firma finladeza a reiterat ca Nokia Siemens Networks, compania cu capital mixt creata impreuna cu conglomeratul Siemens, va investi 100 de milioane dolari in India in urmatorii trei ani.
Nokia estimase in trecut ca India va deveni a doua sa piata pana in 2010, daca nu cumva chiar mai devreme.
Saptamana trecuta, Nokia a avertizat consumatorii ca 46 de milioane de baterii folosite in telefoanele sale mobile s-ar putea supraincalzi, oferindu-se sa le inlocuiasca, negociind in acelasi timp cu producatorul bateriilor, grupul Matsushita, privind responsabilitatea acestei defectiuni.
Nokia, care vinde o treime din telefoanele mobile comercializate pe plan mondial, a stabilit un studio de design in India, primul dintr-o serie de studiouri globale menite a dezvolta idei pentru pietele in curs de dezvoltare.
Šapte producatori globali de componente au investit 500 milioane dolari in Parcul Nokia de Telecomunicatii localizat in apropiere de Chennai, urmand a angaja peste 30.000 de persoane cand va fi finalizat, a precizat Nokia.
Nokia exporta jumatate din productia sa din India in 58 de state din Orientul Mijlociu, Africa si Asia - Pacific. Insa concurenta este de asemenea in piata telefoanelor mobile care inregistreaza cea mai mare crestere din lume.
India avea 185 de milioane de clienti la sfarsitul lunii iulie, peste sase milioane de noi clienti inregistrandu-se in fiecare luna, atrasi de preturi de un cent pe minut.