Semnele de intrebare continua sa persiste asupra zborului misterios din Maramures: nici unul dintre oficialii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), ai Jandarmeriei sau Politiei nu au primit o comunicare oficiala din partea Ministerului Ap
Semnele de intrebare continua sa persiste asupra zborului misterios din Maramures: nici unul dintre oficialii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), ai Jandarmeriei sau Politiei nu au primit o comunicare oficiala din partea Ministerului Apararii (MAp) privitoare la o eventuala misiune in zona muntilor Tibles. Surse autorizate au confirmat ca aceasta lipsa de comunicare a determinat mobilizarea a zeci de oameni - pompieri, politisti, jandarmi si localnici - care au rascolit degeaba vaile de pe versantii muntelui timp de aproape 24 de ore.
O simpla comunicare a MAp ar fi rezolvat deplasarea in teren a celor 70 de oameni care au cautat de marti (orele 19.00) pana miercuri (orele 17.00). Ciudat este faptul ca nici macar purtatoarea de cuvant a Statului Major al Fortelor Aeriene, Liliana Hangan, sustine ca nu stie nimic despre o eventuala comunicare intre institutia pe care o reprezinta si autoritatile centrale sau locale. Mai mult, verificarile ZIUA au scos la iveala un fapt halucinant: nici unul dintre oficialii implicati nu au indraznit sa intrebe la MAp si nici MAp nu si-a pus problema daca, din cauza lor, zeci de oameni au fost mobilizati degeaba. "Am verificat la Aeroportul din Baia Mare, unde ni s-a spus ca nu au sesizat nimic pe radar, de aceea am presupus ca poate fi un avion de mici dimensiuni, care nu apare pe radar", ne-a explicat ofiterul de presa al ISU Maramures, colonel Micu Dinu Marin. "Este pacat ca, in loc de a pierde timpul prin munti, jandarmii, politistii sau pompierii nu s-au ocupat de lucruri serioase: asigurarea linistii si ordinii publice sau stingerea unor incendii. Daca ar fi fost un eveniment deosebit in alta parte nu stiu cum i-am fi mobilizat pe cei din varful muntelui, mai ales ca au cautat ceva care nu a existat", a declarat pentru ZIUA generalul Lucian Irimus, seful jandarmilor din Maramures. Acesta a declarat, de altfel, pentru cotidianul nostru ca "este posibil ca sa fi fost o schimbare a traseului de zbor" a unui avion militar, dar nu a avut nici o confirmare oficiala. Totodata, colonelul Micu Dinu Marin a precizat: "A trebuit sa mergem la sesizarea de la 112. Era de datoria noastra si noi am facut apel la Politie si la jandarmi sa ne sustina. In schimb nu am primit nici un semnal din partea MAp ca ar fi avut misiuni de zbor in acea zona". Cert este ca zeci de oameni au auzit bubuitura si au fost convinsi ca s-a prabusit un aparat de zbor. Unii au declarat, chiar, ca au vazut un avion care "a facut rotocoale". In acest context, s-a mobilizat o adevarata armata de pompieri, jandarmi, politisti si civili care au cautat un posibil avion prabusit.
Nu stim ca zburam dar avem misiuni
Reprezentantii Ministerului Apararii sustin ca, in momentul semnalarii evenimentului, nici un avion nu a fost implicat in vreun incident in zona. De asemenea, autoritatile aeronautice civile au afirmat ca nici un avion nu ar fi trebuit sa se afle acolo. Cu toate acestea, mai multe avioane de lupta (MiG-21 Lancer) au fost ridicate de la baza de la Campia Turzii si indreptate spre granita de nord-vest. Ministerul Apararii s-a incurcat in explicatii, in legatura cu evenimentul inregistrat in zona Maramuresului istoric. In prima faza, purtatorul de cuvant al MAp a precizat pentru Mediafax ca ministerului nu i-a fost raportat nici un incident in care sa fie implicat un avion militar. Interesant este si faptul ca nimeni nu a solicitat MAp punerea la dispozitie a vreunui elicopter care sa sprijine activitatile de cautare pe care le desfasurau la sol autoritatile locale. Ziarul Ziua a incercat sa afle daca deasupra zonei unde s-a semnalat o posibila prabusire a vreunui aparat de zbor au fost executate zboruri cu aeronave militare de interceptare apartinand Statului Major al Fortelor Aeriene. In prima faza, toate persoanele abilitate sa ofere informatii oficiale din partea Armatei nu au confirmat posibile zboruri ale aviatiei noastre militare deasupra Maramuresului. In cele din urma, reporterii Ziua au aflat ca, in cursul zilei de 28 august a.c., mai multe aeronave MIG 21 Lancer de la Baza 71 Aeriana Campia Turzii au executat zboruri exact deasupra localitatilor unde s-a auzit acea bubuitura puternica si posibila prabusire a unui aparat de zbor. Confirmarea oficiala ne-a venit din partea locotenentului George Moldovan, ofiterul de presa de la Baza 71 Aeriana. In privinta unei posibile misiuni, acesta ne-a declarat ca "s-a zburat in zona, in regim de antrenament si exercitiu cu respectarea legilor privind altitudinea si viteza, pentru ca exista niste reglementari legate de zborul in regim supersonic. S-a trecut de la viteza subsonica la viteza supersonica cu respectarea regulamentelor, pentru ca se zboara numai la altitudini de peste 10.000 de metri." Pe de alta parte, unii specialisti sustin faptul ca zgomotul provocat de un avion cu reactie poate fi auzit si de la sol in anumite conditii atmosferice. Cert este ca, in acest context, nici unul dintre oficialii Armatei nu au putut explica de ce nu s-a comunicat cu conducerea MIRA (respectiv Politie, Pompieri sau Jandarmerie).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.