Rusia si Marea Britanie au noi motive de cearta: fostul patron al Russneft, cu mandat de arestare rusesc, a fugit la Londra.

Oligarhul Mikhail Gutseriev (foto) este pe lista rusilor certati cu Kremlinul. Moscova a emis miercuri pe numele sau un mandat de arestare pentru evaziune fiscala. Dar miliardarul a scapat de sub nasul politiei si a urmat calea deja batatorita spre Marea Britanie de alti rus fugiti din cauza regimului Putin, de la afaceristi la disidenti si jurnalisti. In lunga lista sint liderul cecen Akhmed Zakaiev, directori de la Yukos ori faimosii Boris Berezovski si Alexander Litvinenko.

Unii dintre ei au primit azil politic, un semnal diplomatic transparent care inflameaza orgoliul Rusiei. O palma in plus pe obrazul Moscovei este probabilitatea ca si miliardarul Gutseriev sa depuna cerere de azil politic. Despre el, membrii comunitatii ruse din Londra au spus, neclar, fie ca s-a refugiat deja in capitala britanica, fie ca e pe drum.

Ziarele rusesti au scris ca miliardarul s-ar afla acum in Marea Britanie. Autoritatile de la Londra au refuzat sa dea declaratii, nici nu au dezmintit, nici nu au confirmat. Cel mai probabil, Gutseriev va depune cerere de azil politic, ceea ce va inflama Moscova si mai mult.

Miliardarul deja a acuzat public Kremlinul, luna trecuta, ca a fost supus la diverse presiuni si hartuit de guvernul lui Putin. Tot atunci el si-a dat demisia din fruntea companiei sale petroliere. Averea sa personala este evaluata la 3 miliarde de dolari. Gutseriev sustine ca Kremlinul l-a fortat sa renunte la afacerea lui si i-a fabricat acuzatii de frauda fiscala.

Gutseriev a fost vazut ultima oara in Rusia, acum o saptamina, la inmormintarea fiului sau. Acesta, un tinar de 22 de ani educat in scoli britanice, a murit intr-un misterios accident cu masina sa Ferrari. El a fost dus la spital, unde a murit din cauza ranilor, dar ciudat este ca, desi avea traume specifice, politia rusa nu are inregistrat nici un accident, in acea noapte, in care sa fie implicat un Ferrari.

Problemele miliardarului Gutseriev au inceput cind a cumparat bunuri ale gigantului petrolier Yukos. La sfirsitul lunii iulie a publicat o scrisoare in care acuza autoritatile ruse ca intorc reglementarile si legile in favoarea lor ca sa recupereze abuziv de la oameni de afaceri rusi ori straini bunuri si proprietati ale companiilor care lucreaza in industria de gaze si petroliera.

Gutseriev a reclamat public, atunci, ca a fost "invitat" sa cedeze statului rus afacerile sale in petrol. Cind a refuzat, au inceput sicanele, iar moartea fiului sau pare a fi parte a santajului.