Cursa de lux a ambarcatiunilor cu motor programeaza o intrecere pe lacul Siutghiol.

Aproape fiecare sef de guvern a promis ca Romania va avea intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat un circuit de Formula 1, insa politicienii nu au reusit sa construiasca nici macar un stadion de fotbal care sa poata gazdui o finala de cupa europeana. Deocamdata, dupa surogatul de raliu cu masini de lux de la Casa Poporului, romanii pasionati de caii-putere au posibilitatea sa admire, in premiera, curse de Formula 1 pe apa, intrecerea urmind sa se desfasoare in perioada 31 august - 2 septembrie, pe lacul Siutghiol din Mamaia.

Class One Romanian Grand Prix este considerata cea mai spectaculoasa cursa de ambarcatiuni de mare putere. Ambarcatiunile, care sint dotate cu dublu motor de 900 de cai-putere, ating viteze de peste 250 de kilometri pe ora. O astfel de viteza putea fi fatala la precedenta etapa, desfasurata la Oslo, unde ambarcatiunea Jotun 90, sosita miercuri la Constanta, s-a rasturnat spectaculos. „La peste 150 km/h este o senzatie extraordinara. Mamaia se vede o fractiune de secunda. Cursa va fi principalul punct de atractie si pentru cei care vor veni sa vada acest eveniment in premiera pentru Romania, Constanta si Europa de Est ne dorim sa fie un spectacol total. Speram sa fie un succes", a declarat Nicusor Constantinescu, celebrul presedinte de CJ care a fost filmat dormind in mijlocul intersectiei cu capul pe volan, in asteptarea culorii verzi a semaforului.

Vedeta concursului de la Constanta este seicul Hassan bin Jabor Al-Thani, pilot la Qatar Team, unul dintre cele zece echipaje care se bat pentru suprematia in cel mai luxos show pe apa. Intrarea fiind libera, sint asteptati circa 100.000 de spectatori la show-ul marin, autoritatile locale solicitind peste o suta de jandarmi care sa se ocupe de securitatea zonei. Pentru acest eveniment, Primaria Constanta va contribui cu 400.000 de euro, iar Consiliul Judetean, cu alte 100.000 de euro, bugetul total fiind de doua milioane de euro.

Program VINERI: Antrenamentul oficial - Prima ocazie de a testa ambarcatiunile in ape romanesti; parada ambarcatiunilor de pe strazile Constantei.

SIMBATA: Pole position - Pole position-ul determina linia de start in cursa de a doua zi. In acelasi timp, echipele primesc puncte care conteaza in clasamentul general.

DUMINICA: Cursa - Ambarcatiunile se intrec pe parcursul a 19 ture a cite 6 mile marine cu o limita de timp de 60 de minute.