Acheta la aeroportul din Chisinau Ministerul moldovean de Interne a anuntat ca a descoperit mai multe cazuri de coruptie in randul angajatilor Aeroportului International Chisinau. Acestia sunt acuzati de protectionism, contrabanda, organiz
 Acheta la aeroportul din Chisinau Ministerul moldovean de Interne a anuntat ca a descoperit mai multe cazuri de coruptie in randul angajatilor Aeroportului International Chisinau. Acestia sunt acuzati de protectionism, contrabanda, organizarea imigratiei ilegale, falsificate de acte si abuz in serviciu, relateaza BBC Romania, preluat de Mediafax. O parte din aceste infractiuni au fost comise in incinta aeroportului din Chisinau "sub protectia si cu implicarea factorilor de decizie si a functionarilor de diferit nivel" din cadrul Serviciului Vamal, Serviciului de graniceri, ai Directiei politiei in transporturi, Serviciul de securitate aeronautica a Aeroportului international Chisinau si ai catorva companii aeriene, potrivit sefului interimar al Directiei de Securitate Interna din cadrul Minister ului de Interne, Ion Berbinschi.   VIA BUDAPESTA. "Prin intermediul Aeroportului din Chisinau, cu folosirea diferitor mecanisme delictuoase, sunt traficati sistematic cetateni ai Republicii Moldova", a spus Berbinschi. El a precizat ca cetatenii moldoveni parasesc Republica Moldova in baza pasapoartelor, dar la Budapesta se intalnesc cu un curier care le distribuie buletine de identitate romanesti. Imigrantii moldoveni prezinta pasapoartele moldovenesti si buletinele romanesti autoritatilor germane de pe aeroportul din Frankfurt, care stiu ca dubla cetatenie este permisa in Republica Moldova si sunt astfel dusi in eroare. Cetatenii moldoveni se indreapta apoi spre diferite state europene, a subliniat Berbisnchi.   TARIFE. Potrivit oficialului moldovean, autoritatile de pe aeroporturile din Frankfurt si Istanbul au retinut mai multi cetateni moldoveni care ar fi avut acte false. Functionarii corupti pretindeau o taxa de 4.000 de euro de persoana celor care voiau sa paraseasca tara si 800 de euro doar pentru serviciile oferite in incinta aeroportului din Chisinau, a declarat Berbisnchi. Buletinele romanesti si cele din tarile baltice erau falsificate pe teritoriul Republicii Moldova, aeroporturile din Budapesta, Istanbul si Praga fiind preferate ca puncte de tranzit. Berbinschi sustine ca functionarii vizati de ancheta au fost implicati si in contrabanda cu valuta straina, favorizand recent scoaterea din tara a circa 210.000 dolari americani.     


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.