A plecat din Chisinau. Imediat dupa ce, in 1989, fratii de peste Prut au sarbatorit graiul lui Eminescu. Apoi le-a fost interzisa aceasta bucurie. De doi ani, in Piata Universitatii, cativa tineri organizeaza Concertul Limbii Romane. Astazi, in

A plecat din Chisinau. Imediat dupa ce, in 1989, fratii de peste Prut au sarbatorit graiul lui Eminescu. Apoi le-a fost interzisa aceasta bucurie. De doi ani, in Piata Universitatii, cativa tineri organizeaza Concertul Limbii Romane. Astazi, incepand cu ora 16.00, toata suflarea romaneasca este asteptata in Piata Universitatii sa celebreze LIMBA ROMANA de pe ambele maluri ale Prutului.  PREMIERA. Concertul Limbii Romane, din 31 august 2006, a fost o premiera pentru Bucuresti: o sarbatoare care isi are originile la Chisinau in 1989, prin trecerea la grafia latina, dar a carei celebrare a fost interzisa in 2006 de regimul comunist din Republica Moldova. Traditia a fost continuata la Bucuresti. 2007 aduce o noua premiera: concertul Limbii Romane va avea loc simultan, la Bucuresti si la Chisinau. Pe ambele maluri de Prut limba romana va fi cinstita cum se cuvine. PRO BONO. Concertul de la Bucuresti va incepe pe treptele TNB din Piata Universitatii, de la ora 16.00. Organizatorii (Asociatia 21 DECEMBRIE 1989, CONSILIUL MONDIAL ROMAN si grupul de actiune NOII GOLANI) au reusit aducerea a 10 trupe, care vor canta pro-bono. Altar, Veritasaga, Travka, Nimeni Altu', Brugner, Bucium, Dagga, Huliganii, sek93 si Katana vor incerca sa va tina in priza acestui eveniment cat mai multe ore posibil, promit organizatorii. In Moldova concertul este organizat de primaria Chisinaului, invitati fiind si artisti din Romania, cum ar fi Tudor Gheorghe sau 3 Sud-Est. PROBLEME. Organizatorii evenimentului au avut destul de multe probleme, betele in roate in reusita acestui eveniment venind chiar din partea autoritatilor romane. a€žSistemul de vize impus de Romania cetatenilor din Republica Moldova a creat dificultati in organizarea concertului de la Bucuresti. Astfel, la cererea noastra de a acorda vize componentilor trupei de hip-hop Huliganii, functionarii de la Consulatul Roman din Chisinau le-au cerut acestora "certificate de cantareti". O absurditate pentru care a trebuit sa organizam un protest in fata Ministerului Afacerilor Externe. Raspunsul la anuntul acestui protest, din partea autoritatilor romane, a fost prompt, cei doi componenti ai trupei fiind chemati la consulat pentru inca un interviu pentru acordarea vizei, situatia urmand a fi reglementata. Totusi, in mintea noastra, ramane un semn de intrebare asupra celorlalte persoane care incearca sa vina in Romania si se lovesc de absurditati de genul celei de mai sus: ei ce mai pot face?" - se intreaba organizatorii unui eveniment ce tinde sa devina traditional si al carui scop este unul simplu, acela de a ne simti romani pe ambele maluri ale Prutului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.