Simbata incepe cea de-a XVIII-a editie a Festivalului International „George Enescu", in cadrul caruia la Bucuresti si in tara vor concerta muzicieni de renume mondial.Martha Argerich e considerata cea mai marepianista a secolului XX Incepind cu 1 si pina pe 23 septembrie, cel mai mare eveniment muzical romanesc va cuprinde Capitala, precum si alte sase orase. La editia 2007, organizatorii vor aduce nu mai putin de noua orchestre simfonice din strainatate, opt orchestre simfonice si camerale din Romania, doua colective de opera, doua triouri, doua cvartete, un cvintet si opt formatii corale. Acestora li se adauga dirijori de renume si artisti a caror celebritate a facut ca biletele la anumite concerte sa se epuizeze aproape imediat dupa punerea in vinzare. Mihai Constantinescu, directorul festivalului, se declara satisfacut de noutatile aduse de aceasta editie: „Stiti deja ca anul acesta ne bucuram, in premiera, de participarea unor trusturi de presa din strainatate. Va pot spune ca am vindut deja cu 30% mai multe bilete decit la editia trecuta, iar marea noutate este ca, la aceasta editie, vor participa peste 1.500 de straini care si-au cumparat din afara tarii biletele la concerte".

Simbata, la ora 20.00, la Sala Mare a Palatului va avea loc concertul de deschidere a festivalului, cu Orchestra Operei Nationale din Bucuresti, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, iar in program au fost anuntate lucrari de Mozart, Verdi, Puccini, Giordano, Massenet, Rossini, Wagner, Catalani, Donizetti si Enescu.

De duminica, concertele vor avea loc, in Bucuresti, si la Ateneul Roman, iar spectacolele de opera si dans, la Opera Nationala si la Teatrul National „I.L. Caragiale".

Unul dintre primele concerte foarte asteptate ale festivalului este cel de pe 6 septembrie, de la Sala Mare a Palatului, al Orchestrei din Paris, condusa de dirijorul polonez Christoph Eschenbach, cu participarea celebrului celist britanic Steven Isserlis, considerat unul dintre cei mai impresionanti violoncelisti contemporani. Tot Orchestra din Paris, sub bagheta lui Eschenbach, va mai sustine un concert de exceptie a doua zi, pe 7 septembrie, pe piese din Roussel, Max Bruch si Dvorák, cu participarea renumitului violonist israelian Pinchas Zukerman.

Pe 8 septembrie, la Opera Nationala din Bucuresti va putea fi vazuta o punere speciala in scena a operei „Carmen", de Georges Bizet, cu participarea faimosului tenor spaniol José Cura, iar la Sala Palatului va concerta pianistul Boris Berezovski impreuna cu Filarmonica din Oslo.

Insa concertele cele mai asteptate vor avea loc pe 14, respectiv 15 septembrie, vedeta fiind celebra pianista de origine argentiniana Martha Argerich. Ea va oferi un recital la Ateneu, impreuna cu pianistul Nelson Freire, si a doua zi, la Sala Palatului, alaturi de Orchestra Nationala a Rusiei, sub bagheta dirijorului Charles Dutoit. Alte doua nume mari la ale caror concerte biletele au fost foarte cautate sint violonistul Maxim Vengerov, care va sustine un recital la Sala Palatului pe 20 septembrie, si pianistul Evgheni Kissin, care va concerta alaturi de Orchestra Simfonica din Londra, condusa de celebrul Colin Davis.

Programul Festivalului International „George Enescu", pe www.cotidianul.ro/select