Adrian Cioroianu explica disputa cu autoritatile Republicii Moldova prin cauzele care au determinat-o: limitele fizice ale Consulatului de a acoperi cererile de vize si refuzul pentru deschiderea a doua noi puncte de lucru la Balti si Cahul. Cioroia
Adrian Cioroianu explica disputa cu autoritatile Republicii Moldova prin cauzele care au determinat-o: limitele fizice ale Consulatului de a acoperi cererile de vize si refuzul pentru deschiderea a doua noi puncte de lucru la Balti si Cahul. Cioroianu a afirmat ca este o ancheta in desfasurare privind un eventual comportament incorect al vreunui functionar romån de la Chisinau. Deocamdata, nu sunt dovezi, iar singura acuzatie care se poate adresa este lipsa de „echidistanta“.

Ministrul de externe Adrian Cioroianu a acuzat ieri autoritatile de la Chisinau de „deturnarea atentiei de la problema reala printr-o problema care decurge din cea reala“. Cioroianu a recunoscut ca exista multe probleme in activitatea de eliberare a vizelor si ca exista „tentatia fraudei“ pentru functionarii romani din Consulat. „Proba lipseste in acest moment“, a spus Cioroianu.

Pe data de 17 august, Valentin Zubic, viceministrul moldovean de interne, a afirmat ca mai multi functionari din interiorul Amabasadei Romaniei la Chisinau sunt suspectati de implicare intr-o retea de fraudare a sistemului de acordare a vi zelor. Ina Russu, directoare a agentiei de turism Ina Tour, a fost arestata pentru ca cerea intre 200 si 400 de euro pentru obtinerea vizelor si apela la angajatul ambasadei suspectat de coruptie. Diplomatul primea documentele propriu-zise in regim de urgenta, dar nu controla veridicitatea acestora. In acest mod au fost obtinute ilegal 12 vize, fara a mai fi controlata veridicitatea acestora, sustin autoritatile de la Chisinau.

Fara echidistanta!
Cioroianu a afirmat ca functionarii romani nu au pregatirea si abilitarea de a analiza veridicitatea unor documente emise de institutii ale statului vecin. MAE roman a atentionat in numeroase randuri ca s-au format retele in jurul Consulatului, care faciliteaza obtinerea de documente si intrarea peste rand.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.