De anul viitor, particularii care cazeaza turisti la domiciliul propriu vor fi amendati de comisarii Garzii Financiare daca nu elibereaza chitanta fiscala pentru suma primita. Proprietarii care inchiriaza locuinte vor trebui sa aiba aviz de la Ministerul pentru IMM-uri si Turism. Totodata, proprietarii care inchiriaza camere vor fi obligati, din 2008, sa plateasca o taxa, calculata la suma totala rezultata din inchiriere. Aceasta obligatie e prevazuta intr-un set de masuri propuse de seful Departamentului de Control al Guvernului, Emanoil Negut, in scopul eliminarii neregulilor si lacunelor legislative constatate in urma actiunilor de control derulate pe litoral.

Seful Departamentului de Control al Guvernului (DCG), Emanoil Negut, ne-a declarat ca particularii care inchiriaza locuinte turistilor vor fi obligati ca, incepand de anul viitor, sa plateasca o taxa forfetara anuala, calculata la suma totala rezultata din inchiriere. „Vor fi echipe de comisari de la Garda Financiara aflati in gara cu bagaje, care vor cauta cazare la particulari. Acestia se vor legitima in momentul in care observa ca proprietar ul locuintei nu elibereaza o chitanta fiscala pentru suma primita”, a precizat Emanoil Negut.

El a mentionat ca proprietarii vor fi obligati sa detina o autorizatie a locuintelor inchiriate in scop turistic. „Autorizarea va fi posibila dupa ce ministerul de resort va verifica daca sunt respectate criteriile igienico-sanitare. Numai dupa ce vor avea avizul de la Ministerul pentru IMM-uri si Turism, proprietarii vor putea obtine autorizatie de functionare de la autoritatile locale”, a spus Negut.

Noaptea, turistii nu mai au voie sa faca baie in mare
Seful DCG a mai declarat ca va propune reducerea amenzilor pentru persoanele care intra cu animale pe plaja si nu pastreaza curatenia. „Intrarea turistilor in mare va fi interzisa dupa ora 24, deoarece noaptea nu pot fi asigurate servicii de salvamar”, a mai spus Negut, citat de Mediafax. Seful DCG a atras insa atentia ca persoanele contraveniente prefera sa se adreseze justitiei si sa conteste amenda decat sa achite sume atat de mari, blocand astfel activitatea normala a instantelor si obligand institutiile statului sa angajeze mai multi juristi. „Amenzile sunt prea mari comparativ cu gravitatea faptei si, in final, nu sunt platite de nimeni, toate cazurile ducand in instanta”, a mai afirmat Negut.