Crede ca opera este privita ca o arta elitista in toata lumea, insa se fac eforturi pentru a o aduce in randul tuturor oamenilor si in zilele noastre. "Opera trebuie sa iasa din tiparele stramte ale cantatului", ne-a marturisit artista. Ruxandra Donose isi sarbatoreste maine ziua de nastere.


"Prin cant ma implinesca€¦""M-am intors acum o saptamana de la Festivalul de la Glyndebourne unde am stat trei luni si am cantat 17 spectacole. Acum sunt foarte bucuroasa, pentru ca pot sa-mi pregatesc copilul cel mare sa inceapa scoala. Ar fi trebuit sa ma aflu la Los Angeles in momentul de fata pentru un proiect foarte interesant al Operei din Los Angeles impreuna cu o echipa din Hollywood pentru punerea in scena a unei opere in prima auditie, «Musca». Acest proiect s-a amanat pentru anul viitor. Asa se face ca am norocul extraordinar sa-mi duc baietelul la scoala la inceputul lunii septembrie. Anul acesta am cantat la New York un rol in premiera, un rol foarte greu, un rol care imi impingea limitele, dar care din fericire nu mi le-a depasit, rolul din opera «Ottelo» de Rossini. M-am bucurat enorm, pentru ca am muncit la acest rol mai mult ca la oricare altul in ultima vreme. Succesul a fost foarte mare, dar cel mai mult m-a bucurat faptul ca am reusit sa pasesc inca o treapta fata de cat stiam ca pot. Am avut privilegiul sa cant anul acesta de mai multe ori opera «Cenusareasa». Una este la Festivalul de la Glyndebourne sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski. A fost o atmosfera deosebita. O alta productie «Cenusareasa» am facut-o in America, la Philadelphia. A fost si aici un succes deosebit. Nu in ultimul rand am cantat «Cenusareasa», doar un singur concert, la Opera Romana din Bucuresti. Daca e sa judec dupa reactia publicului roman a fost un moment de neuitat, pentru ca toate audientele din lume nu fac cat cea de acasa.


Aveam 17 ani cand m-am dus la prima mea lectie de canto. Cand am inceput sa cant si profesoara mea de atunci, Maria Serafimovici, s-a entuziasmat intr-un mod care efectiv m-a surprins si imediat m-a pus sa cant cu elevele de la canto, pur si simplu am simtit ca se trezeste in mine un dor extraordinar de a face asta, de a dezvolta aceasta lumina pe care o simteam in mine. Apoi, s-a dovedit ca intr-adevar trebuia sa fac asta. Cred ca viata este un proces de invatare si invatam din greselile noastre, daca suntem destul de intelepti sa facem asta. Asa ca, marturisesc ca nu regret nimic fundamental in cariera mea de pana acum. Imi doresc sa fiu capabila sa savurez fiecare zi, sa nu ma las manata de necesitati iluzorii. Cred ca cel mai important lucru este sa poti sa savurezi ziua pe care o traiesti."