Ziua diplomatiei romane
Este ziua 244 a anului a— Au mai ramas 121 de zile


SoareleRasare la 6:38 a— Apune la 19:53

LunaRasare la 21:35 a— Apune la 11:32
Ultimul patrar (Luna in de
Ziua diplomatiei romane
Este ziua 244 a anului a— Au mai ramas 121 de zile


SoareleRasare la 6:38 a— Apune la 19:53

LunaRasare la 21:35 a— Apune la 11:32
Ultimul patrar (Luna in descrestere) 4 septembrie a— Luna noua11 septembrie a— Primul patrar (Luna in crestere) 19 septembrie a— Luna plina 26 septembrie



Sarbatoare crestinaBiserica praznuieste astazi Indictul. Romanii incepeau anul la 1 septembrie. In aceasta zi, Iisus Hristos a intrat in Sinagoga iudeilor, dandu-i-se cartea Prorocului Isaia. El a deschis-o la pagina unde era scris: "Duhul Domnului peste Mine, pentru care M-a uns a binevesti saracilor, a vindeca pe cei zdrobiti la inima, a propovadui robilor slobozenie si orbilor vedere. A slobozi pe cei sfaramati intru usurare, a propovadui anul Domnului cel primit". Traditia spune ca si poporul evreu a intrat in Tara Fagaduintei in luna Septembrie.


a— Calendar crestin-ortodox: Cuv. Simeon Stalpnicul si mama sa, Cuv. Marta; Inceputul anului bisericesc (astazi); Duminica a 14-a dupa Rusalii (Pilda nuntii fiului de imparat); Sf. Mc. Mamant; Sf. Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului (maine)

a— Calendar romano-catolic: Sf. Egidiu, abate (astazi); Sf. Ingrid, calugarita (maine)

a— Calendar greco-catolic: Sf. Simeon Stilitul; Inceputul anului bisericesc (astazi); Duminica a 14-a dupa Rusalii; Sf. Mamant, mucenic; Sf. Ioan Ajunatorul, patriarhul Constantinopolului (maine)


Rugaciunea catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu
Preasfanta Stapana mea de Dumnezeu Nascatoare, cu sfintele si preaputernicele Tale rugaciuni, izgoneste de la mine, smeritul si ticalosul robul Tau, deznadajduirea, uitarea, necunostinta, nepurtarea de grija si toate gandurile cele intinate, cele rele si hulitoare de la ticaloasa mea inima si de la intunecata mea minte. Si stinge vapaia poftelor mele, ca sarac sunt si ticalos. Si ma izbaveste de multe rele si aduceri-aminte si naravuri, si de toate faptele cele rele ma slobozeste. Ca binecuvantata esti de toate neamurile, preacinstitul tau nume se slaveste in vecii vecilor. Amin!


Click istoricAstazi se implinesc 63 de ani de la moartea prozatorului Liviu Rebreanu. S-a nascut la 27 noiembrie 1885, in satul Tarlisua, judetul Bistrita-Nasaud. Debuteaza la revista Luceafarul din Sibiu, in 1908, cu nuvele, apoi 1909 la revista Convorbiri critice in Bucuresti. In 1920 apare romanul "Ion", care reprezinta primul mare succes al sau, obtinand Premiul Academiei Romane. Doi ani mai tarziu apare romanul "Padurea spanzuratilor", care va fi tradus intre anii 1928-1959 in peste zece limbi. O data cu aparitia lui "Ion", scriitorul nu numai ca a intrat decisiv in constiinta criticii literare, dar si-a castigat titlul de primul mare romancier modern roman.


S-a intamplat aziIn RomaniaSambata, 1 septembrie
a— 1552 - Stefan Rares, domnul Moldovei, cade victima la Tutora unui complot al boierimii, sprijinit de generalul imperial Castaldo si de Polonia;
Duminica, 2 septembrie
a— 1442 - Lupta de pe Ialomita. Iancu de Hunedoara a patruns
in Tara Romaneasca in fruntea ostirii sale si, la 2 septembrie, intr-un loc muntos, pe cursul superior al raului Ialomita, a atacat si zdrobit grosul armatei otomane, care a suferit mari pierderi umane si materiale, putini dintre invadatori reusind sa scape si sa se salveze peste Dunare.

In lumeSambata, 1 septembrie
a— 2004 - Incepe criza ostaticilor de la scoala din Beslan: un grup inarmat de teroristi a luat ostatici sute de elevi si adulti in orasul rusesc Beslan, din Osetia de Nord.
Duminica, 2 septembrie
a— 1666 - A izbucnit "marele incendiu" al Londrei, care, timp de trei zile, a distrus intregul oras, inclusiv Catedrala Sfantul Paul.

Nascuti la 1 septembrie
a— 1949 - Luminita Gheorghiu, actrita;
a— 1957 - Gloria Estefan, cantareata.

Nascuti la 2 septembrie
a— 1964 - Keanu Reeves, actor;
a— 1966 - Salma Hayek, actrita.


Credinte populare, traditii, semneLa 1 septembrie, biserica crestina celebreaza pe Cuviosul Simeon Stalpnicul. Fara sa-i acorde prea mare importanta, poporul il numea Simion Stalpnicul sau Stalpnicul. Acestuia ii sunt dedicate mai multe povestiri care nu au vreo legatura cu atributiile sale de sfant: "Se numeste astfel, fiindca toata viata lui a sezut numai intr-un stalp inalt". In ziua aceasta se efectuau numeroase observatii si previziuni meteorologice: "Sf. Simion tine anul; cum e ziua lui, asa e tot anul". "Daca dimineata e ploioasa, va fi primavara ploioasa. Daca e la amiaza frumos, va fi anul bun. Daca toata ziua e ploaie sau soare, va fi tot anul ploios sau secetos. Daca este Sf. Simion posomorat, toamna e rea si n-au chip oamenii sa-si stranga granele." Preziceri meteorologice eficiente se efectuau insa prin observarea stadiului de dezvoltare a viermilor din gogosile de stejar: "cine stie sa caute in ziua de Simion Stalpnicul e ca si cum ar cauta in zodie. Daca viermele va fi zburat pe aceasta vreme, e semn ca anul va fi secetos, uscacios. Daca viermele va fi cu aripi, anul va fi potrivit in roade. Daca aripile nu-i vor fi crescute inca, anul viitor va fi bogat in roade". Se spune ca in aceasta zi pasarile, in special vrabiile, "merg pe masura, sa-si faca boierescul", adica sa transporte cu ciocul grauntele care li se cuvin din fiecare holda cultivata de oameni la Imparateasa lor, unde se gasesc camarile lor pentru iarna.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.