Adrian Gherman este primul reprezentant al romanilor in administratia italiana, fiind numit consilier pentru relatia cu romanii la primaria din Ladispoli.

Tinarul de 26 de ani este membru al Partidului Identitatea Romaneasca (PIR), partidul romanilor din Italia, si a candidat in alegerile locale. Potrivit unui comunicat al PIR, Adrian Gherman a fost nominalizat de Crescenzo Paliotta, primarul localitatii Ladispoli, situata la 30 km de Roma, in care locuiesc peste 2.600 de romani.

Primarul a declarat, la investitura romanului, ca este nevoie de o actualizare a programelor administratiei locale, iar numirea lui Gherman in aceasta functie este o necesitate. „Oferim romanilor posibilitatea de a avea un interlocutor direct in primarie", a spus primarul.

Adrian Gherman a promis sa demareze o campanie de informare a romanilor cu privire la drepturile pe care le au, cum sa-si legalizeze prezenta si sederea in Italia. Tinarul este originar din Iasi si studiaza stiinte politice la Universitatea „La Sapienza" din Roma, lucrind paralel pentru o asociatie non-profit din Roma.

Potrivit unor estimari ale consiliului local din Roma, citate de publicatia „Wanted in Rome", romanii reprezinta cei mai multi straini fara adapost din capitala italiana: 40% din cei 7.000 de „homlesi", urmati de polonezi (7%).