Un document ratacit dupa conferinta de presa sustinuta ieri de premier in Neamt arata cine il invata pe Calin Popescu Tariceanu ce sa raspunda sau sa nu raspunda presei.

Click pe foto pentru a deschide
documentul integral in format PDF Documentul, intitulat „Defensive Lines", a intrat in posesia ziaristilor de la „Monitorul de Neamt", fiind uitat de organizatorii conferintei de presa a premierului, sustinuta dupa ce a participat la proclamarea canonizarii mitropolitului Varlaam, la Manastirea Secu.

Consilierii lui Tariceanu au incercat sa anticipeze intrebarile care i s-ar putea pune in conferinta, oferindu-i si raspunsurile pe care trebuie sa le dea. Astfel, la posibila intrebare privind „suspiciunile legate de colaborarea cu Securitatea a unora dintre capii Bisericii", premierul ar fi trebuit sa spuna: „Eu nu pot sa dau verdicte. Singura institutie abilitata sa dea astfel de verdicte este CNSAS (...). Nu putem judeca pe cineva cu prezumtia de vinovatie doar pentru ca au existat niste cazuri deja dovedite". Cu privire la „distrugerea dosarelor unor inalti prelati", in document se recomanda urmatorul raspuns: „In calitate de vicepresedinte al CSAT voi solicita in prima sedinta demararea unei anchete cu privire la distrugerile de documente din arhiva fostei Securitati". Raspunsul este insotit de o „nota": „Marius Oprea (n.r. - consilierul pe probleme de securitate al premierului) insista sa dati urmatorul raspuns".

In afara subiectelor legate de BOR, consilierii lui Tariceanu au presupus ca acesta va fi intrebat si despre schimbarea unor prefecti. Printre alte argumente, consilierii l-au sfatuit sa-l ofere si pe acesta: „Principiul mobilitatii inaltilor functionari publici a fost introdus in legislatie in momentul in care Ministerul de Interne era condus de un democrat, Vasile Blaga". Pina la urma, intrebarile de care se temeau consilierii premierului n-au mai fost puse din lipsa de timp.

Descarca documentul integral in format PDF