Mitropolitul Moldovei, presedintele Basescu si premierul Tariceanu au profitat ieri de oportunitatile de imagine de la Manastirea Secu.Traian Basescu a primit din partea
IPS Daniel o icoana cu Sfintul Varlaam Proclamarea canonizarii mitropolitului Varlaam al Moldovei si Bucovinei, un eveniment programat cu mult timp inainte de moartea PF Teoctist, a fost exploatata la maximum de IPS Daniel, cu doua saptamini inaintea alegerilor pentru functia de Patriarh. Actualul ocupant al scaunului mitropolitan de la Iasi, considedrat favoritul in cursa pentru Patriarhie, a lansat tuturor membrilor Sfintului Sinod invitatia de a sluji impreuna la Manastirea Secu, iar multi dintre ei i-au raspuns, unii tot din considerente electorale. Astfel, printre cei care au stat alaturi de IPS Daniel la Sfinta Liturghie oficiata ieri-dimineata, cu prilejul primului hram al manastirii, Taierea Capului Sfintului Ioan Botezatorul, s-au numarat IPS Teofan, mitropolitul Olteniei, cu sanse consistente de a fi principalul contracandidat al mitropolitului Daniel, si IPS Andrei, arhiepiscopul Albei, omul de incredere al IPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, cel mai redutabil adversar din Sfintul Sinod al IPS Daniel. Sarcina de a citi Tomosul sinodal a fost atribuita PS Ciprian Cimpineanul, episcop vicar patriarhal: „Se proclama astazi, 30 august, anul mintuirii 2007, cu indemnul nostru catre tot cinul preotesc si monahal, precum si catre binecredinciosii crestini ortodocsi romani de aici si de pretutindeni de a cinsti cu evlavie pe Sfintul Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei". Rolul pe care si l-a rezervat IPS Daniel a constat in a aduce multumiri ierarhilor ce i-au onorat invitatia, in frunte cu IPS Policarp, mitropolit pentru Spania si Portugalia, delegat al Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol. Mitropolitul de la Iasi nu i-a uitat nici pe politicienii prezenti, in frunte cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. „Aceasta sarbatoare nu este doar a bisericii noastre, ci este si o sarbatoare a poporului roman. Primul care a scris «Carte catre toata semintia romaneasca», desi provinciile romanesti erau despartite, a fost mitropolitul Varlaam al Moldovei. Deci, fiind o sarbatoare duhovniceasca si bisericeasca nationala, ne bucuram ca sint prezenti aici domnul presedinte al Romaniei, domnul prim-ministru, domnul presedinte al Camerei Deputatilor si membri ai Guvernului, alte autoritati centrale si locale", a spus IPS Daniel. Tot in semn de multumire, mitropolitul a oferit primilor trei cite o icoana cu chipul Sfintului Ierarh Varlaam, ca si ierarhilor care au slujit impreuna cu el, carora le-a mai daruit si cite un engolpion cu figura noului sfint.

Dupa eveniment, presedintele Traian Basescu, care a mers la Secu impreuna cu sotia, nu a ratat ocazia de a exploata si el din punct de vedere electoral momentul. Astfel, el a facut o baie de multime, coborind in mijlocul celor citeva mii de pelerini adunati la Secu. Traian Basescu a traversat curtea manastirii stringind miinile oamenilor si vorbind cu ei. Unii dintre pelerini au purces apoi catre locurile special amenajate unde s-au oferit citeva specialitati culinare de post, Taierea Capului Sfintului Ioan Botezatorul fiind o zi in care Biserica Ortodoxa interzice consumul mincarii de frupt.

Evenimentele dedicate canonizarii vor continua pina miine. Astazi, in ziua aleasa de Sfintul Sinod pentru cinstirea noului sfint din calendar, se va sarbatori al doilea hram al manastirii, iar miine invitatii IPS Daniel vor merge intr-un pelerinaj la Manastirea „Schimbarea la Fata", aflata la cota 1.700 pe muntele Ceahlau. Pina la alegerile de pe 12 septembrie, membrii Sfintului Sinod se vor mai intilni o data, saptamina viitoare, tot pe un teritoriu in care IPS Daniel detine controlul, la Sibiu, unde mitropolit este principalul sau sustinator, Laurentiu Streza. Este vorba de a treia Adunare Ecumenica Europeana, programata pentru perioada 4-9 septembrie, unde vor fi prezenti reprezentanti ai tuturor bisericilor crestine de pe continent.