Exoticul personaj este acum un fel de virf de lance in lupta cu secretele ascunse in dosarele de colaborare cu Securitatea ale preotilor. Pentru asta, desigur, nu putea ramine nepedepsit.

Intr-una dintre luarile sale de pozitie oficiale din zilele trecute, la televiziune, purtatorul de cuvint al Patriarhiei, Constantin Stoica, invita credinciosii sa se roage pentru „ratacirile" lui Mircea Dinescu. Ma grabesc sa spun ca, pina la un punct, preotul Stoica poate fi inteles. Purtatorul de cuvint al BOR stie ca, in conformitate cu „job description"-ul sau, trebuie sa apere institutia aflata acum, in primul rind din ratiuni electorale, in mijlocul unor scandaluri de mare amploare. Constantin Stoica sare cu harnicie in apararea BOR, dar o face in felul sau. De regula, cind apara cauze dubioase, e neconvingator. Uneori, din pacate pentru el si pentru institutia pe care o reprezinta, il concureaza in „arogante" pe Adrian Nastase si in „vorbe goale"/ „limba de lemn" (spuneti-i cum vreti) pe Ion Iliescu.

Desi invitatia de a domoli, prin rugaciune, ratacirile lui Mircea Dinescu facuta de purtatorul de cuvint al BOR nu face parte, cu siguranta, din „recuzita" de gesturi umile ale lui Constantin Stoica - e, mai degraba, o forma, insuficient de bine mascata, de dispret -, ea ramine valabila, dar in alt sens.

Mircea Dinescu merita rugaciuni si rugaminti. Acum e, as zice, singurul „membru" al CNSAS care merita asa ceva. Pentru Dinescu merita sa ne rugam sa nu taca si sa isi dea drumul, cit mai des, pina in 12 septembrie, la deja folclorica lui „gura mare si bogata". Sint pretioase, in actualul context, orice aluzii, orice proverbe, orice iesiri retorice ale lui Mircea Dinescu. Sigur ca, preponderent din zona celor care vor sa mentina capacul bine pus peste oala in fierbere in care sint BOR si liderii sai institutionali, se va spune ca „poetul" face jocuri politice acum. Poate ca da - e o varianta care trebuie luata in calcul. Insa, pe linga aceste eventuale jocuri, Dinescu face si jocurile adevarului. Deschiderea dosarelor de colaborare ale preotilor e o operatiune intru adevar. Cu dosarele inchise sau, si mai rau, sterse si bine coafate, nu e deplasata ipoteza ca BOR e o institutie unde multi securisti stau sub acoperire in sutana. Asadar, rugati-va pentru Mircea Dinescu!

Cristian PATRASCONIU este Senior Editor Cotidianul