O disputa privind operele de arta distruse in cel de-Al Doilea Razboi Mondial otraveste relatiile dintre Varsovia si Berlin.Jaroslaw Kaczinski, premierul polonez,
viseaza la operele de arta
pierdute in razboi Guvernul polonez se pregateste sa ceara miliarde de euro compensatie de la statul german pentru operele de arta si artefactele culturale, in general, distruse sau furate de nazisti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Ministrul polonez de Externe, Ana Fotyga, a anuntat ca executivul pregateste o lista cu aceste artefacte. Fotyga a estimat valoarea pierderilor poloneze la 20 de miliarde de dolari. Anuntul polonezilor vine ca raspuns la cererea Berlinului ca Varsovia sa dea inapoi operele de arta ascunse de nazisti in Polonia pentru a le cruta de bombardamentele aliate, la sfirsitul razboiului. Un oficial al guvernului german a declarat marti ca operele de arta „erau proprietatea muzeelor germane" si ar trebui date inapoi. Berlinul si Varsovia negociaza fara succes inca din 1991 situatia operelor ascunse de nazisti in manastirile si palatele poloneze din teritoriile ce apartineau, la acea vreme, Germaniei. Este vorba despre partituri scrise de Mozart si Bach si de colectia fostei Biblioteci de stat a Prusiei, inclusiv manuscrise ale lui Goethe, Schiller si Luther. Ministrul Fotyga a declarat ca acestea au fost „lasate in urma de nazisti" la sfirsitul razboiului si, conform legislatiei internationale, apartin Poloniei.

Polonezii au fost ofensati dupa ce „Frankfurter Allgemeine Zeitung" a calificat operele germane din Polonia drept „beutekunst" - „prada de razboi", un termen folosit in general pentru ceea ce a furat Armata Rosie din Germania. In 1944, dupa revolta de la Varsovia, nazistii au petrecut trei luni distrugind capitala, incendiind biblioteca nationala si alte locasuri de cultura. Simbolul acestor distrugeri il reprezinta o urna de sticla ce contine cenusa unei carti din faimoasa biblioteca Krasinski, distrusa de nazisti. Hermann Göring strinsese in timpul razboiului o colectie importanta de opere de arta din castelele poloneze.

Guvernul polonez conservator al fratilor Kaczynski a transformat disputa cu Berlinul pentru operele de arta intr-un subiect electoral, in asteptarea alegerilor anticipate ce vor avea loc, probabil, in octombrie. Cei doi lideri au mai atacat Germania pe tema celui de-Al Doilea Razboi Mondial, inclusiv cerind o putere de decizie mai mare in UE in comparatie cu cea a Germaniei, pe motiv ca „Polonia a pierdut foarte multi oameni in timpul conflagratiei".