CE BEM, CE MANCAM
Ce poate rezulta daca intr-un vas cu apa puneti ulei, niste grasime vegetala, proteine din soia, amidon de porumb, condimente si niste aditivi alimentari? Pateul vegetal Clever.


Producatorul ar trebui sa ne spuna de ce Clever este un pateu vegetal. Ingredientele inscrise pe eticheta ne fac sa ne punem niste semne de intrebare. Daca veti alege sa consumati acest "pateu" trebuie sa stiti ca este un amestec de "apa, ulei vegetal, grasime vegetala, proteina vegetala din soia, amidon din porumb, sare iodata, zahar, ceapa, condimente, arome, agent de ingrosare: caragenan - E 407, potentiator de aroma: glutamat monosodic - E 621, antioxidant: vitamina C (acid ascorbic - E 300), colorant: carmin - E 120. Contine: proteina vegetala din soia".


ANALIZA. Pateul analizat este un produs care are ca ingredient principal apa, urmata de uleiul vegetal si grasimea vegetala. Producatorul trebuia sa precizeze sursa botanica a acestuia si daca este sau nu hidrogenata. Avand in vedere ca in acest moment productia de soia realizata pe plan mondial este reprezentata preponderent de soia modificata genetic, consumatorul se intreaba ce fel de soia este folosita in produs. Pe langa acestea, produsul contine amidon, sare, zahar, condimente, arome (de natura neprecizata, probabil artificiale), agenti de ingrosare, de intaritor al gustului, coloranti. Din punct de vedere al profilului nutritional este un produs profund dezechilibrat, cu un mare exces de grasimi vegetale, dar si de amidon (glucid polimeric), ne explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Desi este un produs vegetarian, are o densitate calorica ridicata datorita grasimilor continute, ceea ce poate afecta indicele de masa corporala, provocand in timp supraponderalitate si obezitate. Per global, produsul are o valoare biologica foarte scazuta.


CONCLUZII. Din cauza compozitiei, pateul Clever nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor, obezilor, batranilor, cardiovascularilor, hepaticilor, renalilor, celor care prezinta status proinflamator sistemic, boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), persoanelor sensibile la soia, celor cu afectiuni dermatologice, pulmonare. Diabeticii vor tine cont de cantitatea de glucide (amidon, zaharoza) furnizata de produs.